Valóban jó a szódabikarbóna a hajra? Szakértők válaszoltak a kérdésre

2024. február 19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Sokak szerint a szódabikarbóna csodákat művel a hajjal - Ez valóban így van? Fotó: Getty Images

Vigyázz, a hajadra inkább ne használd a szódabikarbónát!

A szódabikarbóna felhasználási területét igen hosszan lehetne sorolni, hiszen a sütés mellett jó barátunk a takarításban és a szépségápolásban is. Sokan tanácsolják, hogy a haj ápolásában is segítségünkre lehet, mint természetes csodaszer, azonban a szakértők ezzel azért vitatkoznak és felhívják a figyelmet arra, hogy akár több kárt is okozhatunk vele a tincsekben, mint hasznot.

Steven Picciano, a Goldwell National Artist fodrásza szerint bár segíthet eltávolítani a felesleges lerakódásokat a hajon és a fejbőrön, de könnyen a szálak töredezettségéhez vezethet! A szódabikarbóna alapvetően apró kristályok, éles szélekkel, amelyek károsíthatják a haj kutikuláját. Ez a haj fényességének elvesztéséhez, kócosodáshoz, törésekhez vezethet.

Ezt a 4 dolgot SOHA ne mosd szódabikarbónával

Ezt a 4 dolgot SOHA ne mosd szódabikarbónával

Emellett a szódabikarbóna jelentősen szárítja is a tincseket, valamint a fejbőrt: „A haj természetes pH-ja 4,5-5,5, míg a fejbőr 5,5 körüli. A szódabikarbóna azonban 8-as lúgosságú, ami a szálak kiszáradását és további törését okozza” – magyarázza Sonna Brado, a KMS fodrásza .

A szakértők egyetértenek abban, hogy senkinek sem szabadna rendszeresen használnia a hajára a szódabikarbónát. Egyedül azoknak lehet megfontolni ritkán az alkalmazását (havonta egyszer), akiknek nagyon zsíros a fejbőrük és/vagy a hajuk. Ebben az esetben olyan pasztát készíts, amely két rész vízből és egy rész szódabikarbónából áll. Kend be vele a hajad – a fejbőröd így is lehetőleg hagyd ki- várj néhány percet, majd alaposan öblítsd ki. Utána mindenképp használj balzsamot vagy kondicionálót!

Via

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelünkre itt.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest