Mi segít jobban a torokfájáson? A hideg vagy a meleg?

2024. február 19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Szerinted melyik jobb torokfájásra? A hideg vagy a meleg? Fotó: Getty Images

Utánajártunk, vajon a hideg vagy a meleg a jobb torokfájás ellen.

Mostanában egymást érik különböző légúti betegségek, melyek gyakran kínzó torokfájásban és köhögésben nyilvánulnak meg. Ilyenkor két típusú ember van: van, aki a forró tea és leves szürcsölgetésére esküszik és van, aki inkább a hideg ételektől és italoktól várja a javulást. De vajon melyik a hatásosabb?

Ha valaki torokfájással és köhögéssel küzd, alapszabály, hogy igyon bőséges mennyiségű folyadékot és növelje a levegő páratartalmát – ezek ugyanis segítenek a torok nyálkahártyájának nedvesítésében, ami mérsékli a fájdalmat.

Emellé persze gyakran jön a szomszédból és a családból sok jó tanács: „Igyál forró teát, az segít!” „Ne, a meleg nem tesz jót, inkább hideget igyál, attól kevésbé fog fájni!” Kinek van igaza?

Mikor fordulj orvoshoz, ha megfáztál?

Mikor fordulj orvoshoz, ha megfáztál?

Hideg ételek, italok

A hideg víz, a jégkrém és más hideg folyadékok, ételek érösszehúzó hatással bírnak, és enyhítik a fájdalmat azáltal, hogy hűsítenek és csökkentik a gyulladást a torokban. Ráadásul a torok tele van idegvégződésekkel, amiket a hideg némileg érzéketlenné tesz, így mérsékli a kaparó érzést. Ám rossz oldala, hogy összehúzza az ereket és csökkenti a véráramlást, így a torok hosszú ideig tartó hidegen tartása lassíthatja a gyógyulást.

Meleg ételek, italok

A meleg italok nagy előnye, hogy elősegítik a nyálelválasztást, így megfelelő kenést biztosítanak a toroknak, ezáltal csillapítják a fájdalmat nyelés közben. Emellett az erek kitágulnak, így a torokban vérellátása javul. Az elpusztított vírusokat, sejteket, a torokváladékot és a gennyet, így gyorsabban elszállíthatja a szervezet. (Éppen ezért a meleg italokat szakemberek többsége akkor javasolja, ha az fertőzéses eredetű).

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a meleg teák és italok gyakran különböző gyógyhatású összetevőket tartalmaznak (pl. méz, gyömbér), melyek pluszban hozzájárulnak a gyógyuláshoz és a tünetek mérsékléséhez. Nem beszélve arról, hogy a forró italok kortyolgatása a hangulatra is igen jó hatással van. Amire ilyenkor figyelj, hogy túl forró se legyen, hiszen a torokfájás során a szövetek eleve gyulladt állapotban vannak!

Mégis melyik a jobb?

Látható tehát, hogy mindkét módszernek van pozitív és negatív oldala is, így kérdés, hogy mégis melyiket válasszuk, melyik a jobb? Röviden: mindkettő jó! A szakemberek azt tanácsolják, azt válasszuk, ami számunkra nagyobb megkönnyebbülést nyújt, és úgy érezzük kellemesen csillapítja a fájdalmat.

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelünkre itt.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest