Elkezdődött az illegális agancsgyűjtés szezonja

2024.02.19. 12:41
A Nógrád vármegyei Tar településre tévedt négy szarvas szombaton, valószínűleg illegális agancsgyűjtők elől menekülhettek. Kiemelt időszak van, a tavaszi agancshullás áprilisig szokott tartani, az agancsozók ilyenkor megzavarják az állatokat, hátha beleakad valamibe az állat, és elveszíti „koronáját”.

Illegális agancsgyűjtők elől menekülhettek azok a szarvasok, amelyek a Nógrád vármegyei Tar településre tévedtek szombaton. A négy szarvas a falu járdáin futott, majd egy autó elé is kiugrottak, balesetet nem okoztak, valószínűleg próbáltak valahogy visszajutni az erdőbe – számolt be róla az RTL Híradó vasárnap esti adásában.

Az RTL által bemutatott felvételeken az látszik, hogy az állatok sorban, egymást követve szaladnak a házak mellett a járdán, majd egy autó elé is kiugranak, hogy átkeljenek az úton. Az RTL Híradó szerint illegális agancsgyűjtők hajtották őket, így tévedtek be a településre.

Ha az állat ember közelében jelenik meg, vagy napközben mozog, annak szinte mindig valamiféle zavarás az oka: ez lehet, mondjuk, akár kirándulás, akár kóbor kutya, akár póráz nélkül futtatott kutya, akár motorosok-kvadosok kint az erdőben. Attól nem kell tartanunk, hogy ezek az állatok nekünk fordulnak, és megtámadnak bennünket. Bármilyen körülmények között a szarvas az emberrel ellenkező irányba fog menekülni, mert a számára egy zavaró tényező vagyunk, kellemetlen a szagunk, zajunk

– mondta Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet szóvivője.

Ebben az időszakban, tavasszal hullajtják el régi agancsukat a gím- és dámszarvasok, ami nagyjából áprilisig tart. Az illegális agancsgyűjtők hajtják ilyenkor az állatokat, azt akarják elérni, hogy az ijedt szarvasbikák beverjék valamibe és így elhagyják az agancsukat.

Nagyon veszélyes, mert ha kisgyerekek sétálnak vagy kerékpároznak az utcán, akkor előfordulhat, hogy az állat feldönti őket

– nyilatkozta egy megkérdezett az RTL-nek.

Gyakran tévednek emberek közé

Nagykanizsán körülbelül húsz szarvas tévedt el a városban, és állta el az utat 2021-ben, a helyiek próbálták erdős helyre terelni őket, végül egy focipályán keresztül jutottak vissza az élőhelyükre.

Bizonyos állatok jobban tűrik a stresszt, és hozzá tudnak szokni az emberekhez, a vaddisznók például sokszor kóborolnak be az erdőközeli városokba, akár egészen megtermett példányok is.

Miskolcon két vaddisznó tartotta rettegésben az ott lakókat tavaly májusban, többen videót készítettek róluk, vagy csak kikerülték őket, de volt, aki már csak a feldöntött kukákat és a túrásnyomokat látta.

Budakeszin tavaly egy családi ház kertjébe jutott be egy vaddisznó, majd úszni indult, a medencéből mentették ki a tűzoltók, miután a zajokra felriadt család értesítette őket.