szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki képviselő szerint a nyíregyházi református gyülekezet közel 140 milliót költött uniós pályázati pénzből “szervezeti működés hatékonyságjavításra”, és lehet, hogy minden törvényes volt, “de talán semmi sem etikus”.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

“Egyetlen EU-s projekt mindent megmagyaráz abból, hogy miért lehetett püspök Orbán bizalmi emberéből úgy, hogy az egyház szabályai szerint nem is lett volna megválasztható. Hát a pénzért.” – írta Facebook-posztjában Hadházy Ákos a kegyelembotrány miatt református egyházi vezetői pozíciójától megváló, de püspöki posztját megtartó Balog Zoltánról.

A független országgyűlési képviselő példaként hozott egy konkrét, uniós forrásból megvalósuló egyházi projektet, amelyben a nyíregyházi református gyülekezet csaknem 140 milliót költött uniós pályázati pénzből “szervezeti működés hatékonyságjavításra”, de a politikus – egy református lelkész ismerősét idézve – úgy értékelt:

Az egyházközség kapott 136 milliót azért, hogy az intézményeiben a gondozottaknak jobb legyen. A gondozottak helyzete mit sem változott, viszont egy tanácsadó vállalkozás (33 millió) illetve egy egyházközség elnöksége sikeresen eloszthatott 100 milliót hozzá közel álló személyeknek. Lehet, hogy minden törvényes, de talán semmi sem etikus."

Hadházy kikérte a konkrét szerződéseket és dokumentumokat, amelyeket meg is kapott az egyházközségtől, és ezekből idézett. Azt írta, 33 milliót adtak egy Equinox Consulting nevű tanácsadó cégnek, ennek eredménye pedig egy sor frázisokat puffogtató "szakmai anyag". Hozzátette: számítástechnikai eszközöket vettek, de jutott irodai bútorokra is, sőt:

mintegy 60 milliót 250-440 ezres fizetésekre adták maguknak, különböző jogcímeken.”

“Nos, az ilyen projektekkel vásárolta meg magának Balog exminiszter a püspöki hivatalt” – állapította meg végül Hadházy.

Az ellenzéki politikus itt arra utalhatott, hogy 2020 végén, Balog püspökké kinevezése idején is már élénk vitát váltott ki, hogyan lehetett egyáltalán püspök a volt miniszterből.

Balog megválasztása érdekében ugyanis még a zsinati szabályokat is módosították: kitöröltek egy kulcsfontosságú szót a püspökké választhatóság feltételeit soroló szövegrészből.

Annak idején a hvg.hu is írt róla, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök gratuláló levelet küldött a püspökké választott exminiszterének, azt írta: “aligha találunk példát Magyarország történetében, hogy egy miniszterből püspök legyen". Valóban, esete alighanem egyedülálló volt.

Arról egyébként éppen Balog Zoltán beszélt múlt heti, a református egyház zsinati elnökségéről lemondó nyilatkozatában: “Az, hogy a közéletből jöttem vissza, valóban jelentett hasznot az egyházunknak. Hasznot, kockázatot és terhet.” Igaz, gyorsan hozzá is tette: “A hasznot én nem pénzben mérem, hanem abban, hogy talán egyházunk karakteresebben, szélesebb terekben tudott megjelenni, mint korábban.”