DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Nem követtem el nagy hibát” – Steiner

Máig nem érti Gene Haas döntését a leváltásáról a korábbi F1-es csapatfőnök, de tiszteletben tartja. Steiner elmondta: az ő ötlete volt a csapat, és ő tartotta életben.

Az Andretti-elutasítás, a Hamilton–Ferrari házasság és a Horner-ügy árnyékában talán már feledésbe is merült, de a 2024-es esztendő első nagy Formula-1-es fejleménye az volt, hogy Günther Steiner távozott a Haas csapatfőnöki székéből, amelyet Ayao Komatsu vett át tőle, miután Gene Haas nem hosszabbította meg az előző idény végén lejáró szerződését.

A Formula.hu partneroldala, a RacingNews365.com készített interjút Steinerrel, aki elismerte: még mindig nem teljesen értette meg a döntést.

„Nem, nem értem, de azt csinál, amit akar. Megértem ezt, és tiszteletben is tartom” – fogalmazott a volt csapatvezető. „Én soha nem tennék ilyet, ez volt a véleményem, mert szerintem ez az út sehova sem vezet. De végső soron tiszteletben kell tartanom, hogy övé a csapat, nem az enyém, szóval ki vagyok én, hogy megmondjam neki, mit csináljon? Azt tehet, amit akar, ahogy én is. Ilyen egyszerű, ilyen az élet, és együtt tudok élni a döntéseimmel.”

f1-steiner-haas-1

Steiner álma volt egy új F1-es istálló



Az olasz szakember azt is felidézte, hogy nem Gene Haas, hanem az ő elképzelése volt a 2010-es évek közepén egy új Formula-1-es alakulat: „Az én álmom volt egy új Formula-1-es csapat indítása. Körbejártam egy üzleti tervvel, rátaláltam Gene-re – nem ő vitt magával, hanem én őt –, úgyhogy izgalmas időszak volt. Rengeteg ember, ellenző volt akkoriban, akik azt mondták, hogy nem fog sikerülni, hiszen annyi csapat befuccsolt már, mi mégis itt vagyunk még.”

„Más ötleteim voltak a csapat számára, mint Gene-nek, de ez rendben van. Ő a csapat tulajdonosa, nem én, azt tesz vele, amit akar. Ha visszagondolok, még mindig nem fogtam fel, mit csináltunk a 10 évben, de ez nem csak rólam szólt. Rengeteg ember dolgozott ott és végzett fantasztikus munkát: néhányan még most is ott vannak, ami szintén szép eredmény, hogy valaki tíz évig egy vállalatnál marad.”

 

Ő tartotta életben a Haast

Steiner arról is beszélt, hogy a koronavírus-világjárvány idején ő tudta életben tartani a Haast: „Meglehetősen makacs vagyok, és azt mondanám, hogy ez a makacsság tartotta itt a csapatot. 2020-ban, amikor beütött a pandémia, Gene nyilván ki akart szállni, azt mondta, végzett vele. Megkérdeztem tőle, hogy ha találok rá pénzt, folytatni fogja-e. Igent mondott, úgyhogy én találtam pénzt, a csapat pedig folytatta.”

„Természetesen ezzel a döntéssel néhány kemény év következett, jelentősen visszaesett a csapat, rengeteg embert el kellett engednünk abban az évben, miközben felfelé ívelő pályán voltunk. 2018-ban ötödikek lettünk, 2019-ben aztán szenvedtünk kicsit, de annak is megvolt az oka: ti, médiások tudjátok is, hogy a motor. Aztán 2020-ban meg hirtelen újra a nulláról indulsz vagy még rosszabb helyzetből is, mint korábban. Úgy gondolom, ez volt a legnehezebb pillanat a csapat számára.”

f1-haas

Nem érzi úgy, hogy nagyot hibázott volna

„Utólag nyilván lehetett volna néhány dolgot másképp vagy jobban csinálni” – ismerte el az interjúban a Netflix Drive to Survive című sorozata révén nagy népszerűségnek örvendő excsapatfőnök. „Nincs olyan, amiben szerintem teljes mértékben hibáztam. Sok apró dolog volt, amelyet tudva, hogyan alakultak, nyilván másképp csinálnék.”

„De összességében nem gondolom, hogy lett volna nagy hiba. Mindig lehet jobban csinálni, és mindig őszinte is vagyok: tudom, hogy csinálhattam volna jobban, nem végeztem fantasztikus munkát. De amikor lehetett, helyesen cselekedtem, hiszen sok megkötés is volt abban, amit csináltunk.”

Steiner elmondta még, hogy sokan üzentek neki a távozása után, hogy jó munkát végzett, ez pedig jól esett neki. Elmondása szerint nem bánt meg semmit az F1-ben, élvezi a nyugodtabb életet, és bár így is eléggé elfoglalt, jó érzés gyakrabban az otthoni ágyban ébrednie és a családdal töltenie az idejét. De vajon láthatjuk-e őt még F1-es csapatfőnökként?

„Még ki kell találnom, mi leszek, ha felnövök!” – viccelődött. „De nem sietős visszatérnem a korábbi pozíciómba. Látni akarom, mi van még.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: