szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tálib hatalomátvétel óta több érintett katonát megöltek már Afganisztánban.

Tálib hatalomátvétel Afganisztánban
Káoszt okozott Afganisztánban az amerikai csapatok kivonulása, tálib szélsőségeseknek alig néhány nap alatt sikerült átvenniük a hatalmat az országban. Mi lesz ebből: polgárháború? Afgán emirátus? Kövesse a legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban!
Friss cikkek a témában

A brit különleges erők megakadályozták, hogy a tálibok hatalomátvétele után az Egyesült Királyságba költözzenek azok az afgán katonák, akik korábban a brit hadsereg mellett teljesített szolgálatot – derült ki a BBC szerint kiszivárgott dokumentumokból.

Amikor az amerikai és egyéb külföldi csapatok kivonása után a tálibok 2021 augusztusában hatalomra kerültek Afganisztánban, az afgán különleges erők "Triples" néven ismert egységeinek tagjai a megtorlás által leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoztak, mivel támogatták a brit különleges erőket a tálibok elleni harcban.

Ezek a katonák hivatalosan jogosultak lettek volna az Egyesült Királyságba való áttelepülésre, de a Lighthouse Reports oknyomozó weboldal által megszerzett dokumentumok szerint a különleges erők elutasították a kérelmeket, annak ellenére, hogy egyesek meggyőző bizonyítékokat tartalmaztak a brit hadsereg mellett teljesített szolgálatról.

A tálibok azóta több tucat egykor a brit hadsereg mellett szolgáló afgán katonát vert meg, kínzott meg és végzett ki.

A fegyveres erők minisztere, James Heappey emitt bejelentette, hogy felülvizsgálják a mintegy 2000 kérelmet, miután elismerte, hogy az elutasítások mögött álló döntéshozatali folyamat egyes esetekben "nem volt megalapozott".