DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Perez gyengélkedése mérnöki probléma lehet

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor az autó problémái máshogy hatnak a két versenyzőre – erről beszélt a Red Bull technikai igazgatója, aki szerint fő erősségük a riválisok gyengesége volt.

A Red Bull technikai igazgatója, Pierre Wache, aki az előző évtized elején a Saubernél már dolgozott együtt Sergio Perezzel, a 2024-es Red Bull bemutatója kapcsán adott interjújában arról is beszélt, hogy a mexikói versenyző tavalyi gyengélkedése elsősorban mérnöki és nem vezetéstechnikai kérdés volt.

Ahogy Wache korábban is utalt rá, az RB19-esnek, bármily domináns teljesítményt is nyújtott vele Max Verstappen, megvoltak a maga gyengeségei: „A problémát az autó gyengeségei okozzák, és az a kérdés, hogyan kezeljük ezeket a gyengeségeket. És néha nem azon múlik, hogy te vagy a legrosszabb vagy te vagy a legjobb.”

wache



„Néha egy gyengeséggel nem tudsz megbirkózni, és ezt próbáljuk megérteni Sergióval. Meg akarjuk adni neki az eszközt és az autót, hogy képes legyen megbirkózni vele. És azt mondanám, hogy ez inkább a mérnökök dolga, mint az övé.”

De valóban nem volt annyira erős a tavalyi Red Bull? Wache erről talán kissé meglepő véleményt fogalmazott meg: „Az autónk erőssége a versenytársak gyengesége volt, mert nem feltétlenül számítottunk arra, hogy egyedül maradunk. Úgy értem, ha megnézzük a köridőt és az autók viselkedését, néhányan többet mentek hátrafelé, mint előre.”

perez-abudhabi

A technikai igazgató ezt követően egyértelműen kimondta, a fölényük nagysága inkább köszönhető a riválisok problémáinak, mint a saját fejlődésüknek – persze utána gyorsan hozzátette, hogy ezzel nem akarja lebecsülni a Red Bullnál dolgozó kollégák munkáját:

„Jó munkát végeztünk, nem becsülném le, amit a csapat tett, de szerintem ez nagyon relatív. Ha néhányan közelebb lennének hozzánk, azt mondanák, hogy ááá, hát nem is volt olyan jó autónk” – mondta a francia szakember.

verstappen-face

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: