szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt évek legnagyobb civil megmozdulása zajlott péntek este a Hősök terén, az influenszerek által meghirdetett eseményen nagyjából negyvenezren vettek részt. Miután a szervezők bejelentették a demonstráció végét, a többség békésen távozott az Oktogon felé, néhány százan pedig a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt néztek farkasszemet a rendőrökkel.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Most érkezett

Véget ért a tüntetés, hazamentek a rendőrök is

Köszönjük, hogy velünk követték az eseményeket, zárjuk közvetítésünket!

 

Közel ötvenezren jelezték vissza Facebookon, hogy részt vesznek a pénteki tüntetésen, amelyet kilenc online tartalomgyártó kezdeményezett. Bányai Judit, Fancsikai Eszter, Tapasztó Orsi  (Nemakarokbeleszólni), Pottyondy Edina, Azahirah, Osváth Zsolt, Szabó Márton és Nagy Ádám (Jólvanezígy), valamint Gulyás Márton az "Odakint most szörnyek járnak - kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért" címmel hirdettek demostrációt. A visszajelzéseknek megfelelően hatalmas tömeg gyűlt össze a Hősök terén.

A tüntetés apropója K. Endre kegyelmi ügye, a szervezők úgy érzik oldalaktól függetlenül fontos, hogy az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében közösen álljanak ki. A résztvevőktől azt kérték, ne is hozzanak pártzászlókat.

 

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4 5 6 7

Körbevették a Pesti Srácok stábját a tüntetők

Hazaárulónak neveztek egy újságírót és egy operatőrt, végül a rendőrök kísérték ki a tömegből.

Megindult a forgalom a Dózsa György úton is

A tömeg már csak a járdán tüntet, folyamatosan haladnak az autók.

Csökken a tömeg a székháznál, néhány százan maradtak

A rendőrök megindítanák a forgalmat a Dózsa György úton, próbálják leterelni a tüntetőket az útról. A trolibuszok már járnak.

Sebestyén Balázs is részt vett a tüntetésen

Néhány napja rádióműsorukban beszélt a pénteki megmozdulásról, de az erről szóló részt utólag kivágták a felvételből. A műsorvezető Instagram-sztorija szerint végül kiment a Hősök terére.

 

Jön az erősítés

A Szépművészeti Múzeum felől megindult két tucat rendőr.

Nekimentek a rendőrsorfalnak a tüntetők

"Sün, sün!" és "Rossz oldalon álltok!" - kiabálják a tüntetk a rendőröknek. Úgy tűnik, át akarják törni a sorfalat és bemenni a Lendvay utcába.

Megnyitották az Andrássyt a forgalom előtt az Oktogonon

Jár a metró és a villamos is, aki akar, már nyugodtan mehet haza.

Újabb rendőrök érkeztek

Már a tüntetés kezdetén lezárták a Lendvay utcát, végig álltak rajta a rendőrségi furgonok.

"Pedofilpártiak" feliratra cseréltek egy utcatáblát a tüntetők

Megküzdött vele a tüntető, de végül felkerült a matrica, rajta Orbán Viktor, Rogán Antal, Kaleta Gábor, Balog Zoltán, Bayer Zsolt és Kocsis Máté arcképével.

 

1 2 3 4 5 6 7