szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kínai kutatók összefüggést találtak az étcsoki fogyasztása és az esszenciális, azaz a kimutatható kórfolyamat nélküli magasvérnyomás kialakulásának kockázata között.

A csokoládé világszerte népszerű élelmiszer, az étcsokoládé pedig magasabb kakaótartalmának köszönhetően jellegzetes keserédes ízű, és több olyan hasznos anyagot tartalmaz, mint a flavanolok és a metil-xantinok, amelyek jót tesznek a szervezetnek. Kínai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az étcsokoládé fogyasztása (amelynek bizonyos egészségügyi előnyei már korábban bebizonyosodtak) csökkentheti-e az esszenciális magas vérnyomást, amely gyakran vezet súlyos betegségekhez. (Bár sok betegség jár együtt vérnyomás-emelkedéssel, a magasvérnyomás-betegségek mintegy 80 százaléka mögött nem találnak szervi okot az orvosok, ilyenkor beszélnek esszenciális magas várnyomásról.)

A kutatók a mendelei randomizáció módszerét hívták segítségül a vizsgálataikhoz. Ez az eljárás egy gén különböző változatainak felhasználásával vizsgálja azt, hogy mennyiben felelős egy betegség kialakulásáért egy külső tényező.

A 64 945 ezer európai származású ember genetikai profilját magába foglaló adatbázis alapján összefüggéseket kerestek az étcsokoládé fogyasztása és olyan betegségek között, mint a szívelégtelenség, a vérrögképződés, a szélütés vagy az esszenciális magas vérnyomás.

Flickr/Marco Verch

Azt találták, hogy egyértelmű összefüggés van az étcsokifogyasztás és a kiváltó betegség nélküli magas vérnyomás kockázatának csökkenése között, illetve némi összefüggést találtak az étcsokievés és a vénás trombózis kockázatának csökkenése között. Azonban ezzel vége is volt az effajta korrelációnak: a többi betegségre nem hatott az, ha valaki gyakran majszolt étcsokoládét.

A kutatók szerint a Scientific Reports folyóiratban közzétett eredményeik elég meggyőzőek ahhoz, hogy érdemes legyen az étcsokoládé összetevőinek további tanulmányozása annak kiderítésére, hogy vajon hasznosak lehetnek-e az esszenciális magas vérnyomás kezelésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.