szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Némi ködösítés folyt az ügyben, de kiderült, valóban péntekre hívták össze azt a református zsinati ülést, amelyen Balog Zoltán püspök bejelentheti a lemondását.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Érdekes párbeszéd zajlott le pénteken délelőtt Zuglóban, a református egyház Abonyi utcai épületénél a kaputelefonon keresztül a hvg.hu tudósítója és a bentről válaszoló ismeretlen személy között.

A református egyház tagjai érkeznek a helyszínre
Reviczky Zsolt

Annak próbáltunk utánajárni, hogy jók-e az információink, miszerint az épületben már zajlik az egyház rendkívüli zsinati tanácskozása, amelynek nyomán Balog Zoltán püspök a kegyelembotrányban beismert szerepe miatt lemondhat.

Így zajlott a párbeszéd, mikor végre valaki felvette a kaputelefont:

- Van zsinati ülés?

- Nem sajtónyilvános.

- De akkor ezek szerint van?

- (Némi szünet, majd bizonytalanul): Nem.

Reviczky Zsolt

A hvg.hu tudósítójának később, 13 óra előtt a helyszínen megerősítették, hogy rendkívüli zsinati ülés lesz, és közben meg is érkezett az épületbe két püspök, Fekete Károly és Steinbach József, majd később harmadik társuk, Pásztor Dániel. Az egyház negyedik püspöke Balog Zoltán.

Reviczky Zsolt

Arról, hogy olyannyira nem csitul a kegyelmi botrány a református egyházon belül, hogy lapunk értesülései szerint a keddi után csütörtökön délután ismét esperesi-főgondnoki értekezletet tartottak a témában online, sőt rendkívüli zsinatot is összehívhatnak, itt írtunk:

Balog Zoltán sorsáról egy rendkívüli zsinaton döntenének a református vezetők

Azok az esperesek és gondnokok, akik kedden bizalmat szavaztak Balog Zoltánnak, nem a református egyház törvényhozói, egy csütörtöki online értekezleten a református vezetők arról tárgyaltak, hogy rendkívüli zsinatot hívhatnak össze a kegyelmi botrány miatt.