Újra egymillió fő felett volt az utasforgalom a Ferihegyi repülőtéren

2024.02.16. 12:22
2024 első hónapjában 1 100 451 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ez 16,5 százalékos emelkedés 2023 azonos időszakához képest. Ferihegyen átadták a BUD Cargo City fejlesztésének újabb ütemét, januárban is nőtt a kezelt árumennyiség, és tovább bővült az autóbérlő szolgáltatások kínálata.

A járvány óta először ismét egymillió fölé ugrott az általában kevésbé forgalmas hónapnak számító január utasforgalma, 2024 első hónapjában 1 100 451 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – tájékoztatta szerkesztőségünket a Budapest Airport.

Ez 16,5 százalékos emelkedés 2023 azonos időszakához képest, egyúttal azt is jelenti, hogy a Budapest Airport forgalma az elmúlt 11 hónapban folyamatosan meghaladta az egymilliós küszöböt.

A tavalyi utasforgalom 14,7 millió főben tetőzött, túlszárnyalva az előzetes várakozásokat, és elérve a járvány előtti éves adat 91 százalékát. A vállalat várakozásai szerint az idei utasszám meghaladja a 2019-es szintet.

Átadták a BUD Cargo City fejlesztésének újabb ütemét

Tavaly augusztus óta dupla kapacitás áll rendelkezésre a BUD Cargo City forgalmi előterén, ahol egyszerre már négy F kategóriájú repülőgép kiszolgálása is megvalósulhat.

Most újabb mérföldkőhöz érkezett a komplexum fejlesztése: februárban hivatalosan is átadták azt a 10 ezer négyzetméternyi új raktárterületet, amely irodákkal és üzemi infrastruktúrával kiegészülve évi 300 ezer tonnára növeli a légiáru-kezelő komplexum kapacitását.

Mindez 40 százalékos kapacitásnövekedést jelent, válaszul a cargo területén folyamatosan növekvő igényekre. 2040-re a repülőtér légiáru-központja várhatóan 40 milliárd forinttal járul majd hozzá az ország GDP-jéhez. 

A BUD Cargo City folyamatos fejlesztése stratégiai befektetés a Budapest Airport számára. A jelenlegi bővítés nemcsak tovább erősíti a BUD Cargo City régióbeli elosztóközpont szerepét, hanem a magyar légiáru-fuvarozási ágazat növekedéséhez is hozzájárul.

Januárban is nőtt a kezelt árumennyiség

Általános tendencia a logisztikai iparágban, hogy a karácsonyt megelőző kiemelt időszak után a kezelt árumennyiségben januárban csökkenés figyelhető meg.

A budapesti repülőtéren azonban az évek óta jellemző trenddel szemben idén januárban közel azonos mennyiségű árut kezeltek, mint a csúcsidőszaknak számító decemberben; 2023-ban az év utolsó hónapját 18 670 tonna kezelt árumennyiséggel zárta a Budapest Airport, januárban pedig közel azonos mennyiségű, 18 070 tonna áru fordult meg a főváros légikikötőjében.

Ez a kiugróan magas érték 38 százalékkal haladja meg a 2023 januárjában mért adatot, amely növekedés összhangban van a Budapest Airport fejlesztéseinek ütemével; a BUD Cargo City árukezelő kapacitása a tavalyi év azonos időszakához képest 40 százalékkal emelkedett.

Az újabb kimagasló eredmény hátterében elsősorban a kínai forgalom bővülése és az e-kereskedelmi áruk volumenének növekedése áll.

A vállalat a kereslet növekedésével összhangban fejlesztette a légiáru-kezelő komplexumkapacitásait, amelynek köszönhetően a tavalyi évet a 200 000 tonnás álomhatár átlépésével zárta, idén pedig már 300 000 tonna áru kezelésére is képes lesz, München és Bécs riválisává téve ezzel a BUD Cargo Cityt.