Meghalt Alekszej Navalnij, Putyin legfőbb politikai ellenfele

GettyImages-1127091501
2024.02.16. 12:32
Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusa. A 47 éves politikus 2021 óta volt börtönben, halálának hírét az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) jelentette be.

Sky News által hírül adott közlemény szerint 2024. február 16-án a 3. számú büntetőtelepen, mint írják, „A. Navalnij elítélt egy séta után rosszul lett, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét”.

Az intézet egészségügyi dolgozói azonnal a helyszínre érkeztek, és sürgősségi orvosi csapatot hívtak hozzá. Mint írták, „minden szükséges újraélesztési intézkedést elvégeztek, de ezek nem hoztak pozitív eredményt”. 

A sürgősségi ellátást végző orvosok megállapították az elítélt halálát

– zárul a közlemény.

A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt is tájékoztatták a történtekről, ám arról egyelőre nincs információ, mi okozhatta Alekszej Navalnij halálát. Dmitrij Peszkov szóvivő azt is elmondta, hogy az FSZIN jelenleg is vizsgálatokat folytat, azonban konkrét utasításokra nincs szükség, mert a szövetségi szolgálat az előírásoknak megfelelően dolgozik.

A Politico beszámolója szerint az orosz ellenzéki politikus hirtelen jött rosszul léte azért is volt váratlan, mert csütörtökön még kitűnő egészségnek örvendett. A SOTA független orosz hírportál egy videót is közzétett a bírósági ülésről, amelyen Navalnij azzal viccelődött, hogy elfogyott a költőpénze a börtönben.

Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov az X-en azt írta, hogy nem tudják független forrásból megerősíteni a politikus halálát, de ügyvédje úton van a helyszínre és amint megtudnak valamit, azt bejelentik. Volkov hozzátette, hogy szerinte az orosz hatóságok a hír közlésével beismerték, hogy megölték Navalnijt.

Reagáltak a nemzetközi politika szereplői

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az Európai Unió „egyedül Oroszországot tartja felelősnek” Alekszej Navalnij haláláért. Mint az X-en írta, az ellenzéki politikus a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt, amelyekért „végső áldozatot” hozott.

Őszinte részvétemet fejezem ki a családjának. És mindazoknak, akik a legsötétebb körülmények között is küzdenek a demokráciáért a világ minden táján. A harcosok meghalnak. De a szabadságért folytatott harc soha nem ér véget

– fogalmazott Charles Michel.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a közösségi oldalán azt írta: „A világ egy olyan harcost veszített el, akinek bátorsága nemzedékeken át visszhangzik majd. Megdöbbentő a Szaharov-díjas Alekszej Navalnij halála. Oroszország elvette a szabadságát és az életét, de a méltóságát nem. A demokráciáért folytatott küzdelme tovább él.”

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke szintén az X-en reagált Navalnij halálának hírére. A brit kormányfő úgy fogalmazott, „Alekszej Navalnij az orosz demokrácia legádázabb szószólójaként egész életében hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot”. Hozzátette, hogy gondolatai a feleségével és Oroszország népével vannak, akiknek ez egy hatalmas tragédia.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét saját szavai szerint felkavarta és elszomorította Navalnij halálhíre.

Putyin semmitől sem fél jobban, mint a saját népének ellenvéleményétől. Ez egy komor emlékeztető arra, hogy miről szól Putyin és az ő rendszere. Küzdjünk együtt azok szabadságának és biztonságának védelméért, akik fel merészelnek lépni az önkényuralom ellen

– fogalmazott.

Olaf Scholz német kancellár pedig a Deutsche Welle beszámolója szerint azt mondta, „Navalnij az életével fizetett a bátorságáért”. A Volodimir Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatóján hozzátette azt is, hogy „Oroszország már régen megszűnt demokrácia lenni”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint „nyilvánvaló”, hogy Vlagyimir Putyin áll közvetlenül Alekszej Navalnij halála mögött. Az ukrán államfő Németországban nyilatkozva azt mondta, hogy az orosz elnököt nem érdekli, ki hal meg, amíg az államfői pozíciója biztos.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy a nyugati vádak Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető halálával kapcsolatban „önleleplezőek”.

A Telegramon közzétett nyilatkozatában Zaharova azt írta, hogy a Navalnij halálával kapcsolatos törvényszéki eredmények még nem állnak rendelkezésre, de a Nyugat már levonta a saját következtetéseit.

Ellenzéki vezér, tüntetés, börtönbüntetés

A 47 éves Alekszej Navalnijt az északi sarkkörtől alig 65 kilométerre fekvő börtönben tartották fogva.

Az ellenzéki politikus december elején eltűnt a vlagyimiri régió egyik börtönéből, ahol minden egyes ítéletet figyelembe véve 30 éves büntetését töltötte rendszerellenes tevékenység és csalás vádjával, amelyet politikai megtorlásnak nevezett a 2010-es évek Kreml-ellenes ellenzékének vezetéséért. Nem számított arra, hogy még Putyin életében szabadlábra helyezik – írja a The Guardian.

Alekszej Navalnij a 2011–12-es oroszországi tüntetések kirobbantásához azzal járult hozzá, hogy kampányolt a választási csalás és a kormányzati korrupció ellen, nyomozott Putyin belső köre után, és az eredményeket több száz milliós nézettséget hozó videókban osztotta meg.

Politikai karrierjének csúcspontját 2013-ban érte el, amikor a szavazatok 27 százalékát szerezte meg a moszkvai polgármester-választáson, amelyet kevesen tartottak szabadnak vagy tisztességesnek. Évekig szálka maradt a Kreml szemében, mert többek között kiderítette, hogy Putyin személyes használatra építtet palotát a Fekete-tengernél.

2020-ban Alekszej Navalnij egy repülőúton kómába esett, miután az orosz FSZB biztonsági szolgálat a gyanú szerint megmérgezte. Később Németországba menekítették kezelésre. Ezt követően felépült, és 2021 januárjában visszatért Oroszországba, ahol a feltételes szabadlábra helyezés megsértése miatt letartóztatták, és ekkor 9 év börtönre ítélték.

Vlagyimir Putyin a közelmúltban indított elnökválasztási kampányt ötödik hivatali ciklusáért. Már most ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő orosz vezető Joszif Sztálin óta, és meg is előzheti őt, ha 2030-ban újraindul a választáson. Erre van is lehetősége, mivel 2020-ban átíratták a hivatali idő korlátozására vonatkozó alkotmányos szabályokat.

Frissítés: érkeznek az orosz reakciók is

A Kreml szövetségesei „ünneplik” Navalnij halálát vagy összeesküvés-elméleteket terjesztenek.  Margarita Simonyan, az orosz állami RT televízió főszerkesztője Telegram-csatornáján osztotta meg a feltételezett halálhírt, amire számos olyan reakciót kapott, hogy 

nyugodjon kínok közt!

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának vezetője azt állítja, hogy „Brüsszel és Washington tehetnek Navalnij haláláról”, ugyanis szerinte ezek a hatalmak „profitálnak” belőle. Azt viszont nem magyarázza meg, hogy mire gondol pontosan.

(Borítókép:  Alekszej Navalnij: Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)