Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 16. 11:50

Stagnálnak az informatikai bérek, íme a 2024-es számok

Megállt a tavaly látott növekedés az IT-szektor béreiben, a 2024-es év a konszolidációról szólhat a Hays legfrissebb Salary Guide-ja szerint. A fizetések infláció alatti mértékben növekedhetnek idén, annak ellenére, hogy a dolgozók inflációkövető fizetésemelést várnak évről évre.

Magyarországon rengeteg bérkutatás elérhető, de ezek minősége hullámzó, módszertani hátterük sokszor zavaros, vagy nem transzparens. Ahogy a bérkutatások hamiskás világát taglaló korábbi podcastünkben bővebben is beszéltünk róla, érdemes helyén kezelni a számokat, de amennyiben mankóra van szükség, hasznos támpontot nyújthat a legfrissebb kiadások átböngészése.

Nemrég jelent meg a Hays Salary Guide 2024-es kiadása, amely szokásosan felvillantja a toborzócég magyarországi leányvállalatának idei évre előrevetített bérjavaslatait a hazai piaci környezetben, a 2023-as év során gyűjtött adatokra alapozva. Az adatok a Hays magyarországi toborzói és munkaközvetítői tevékenysége alapján összegyűjtött információkat tükrözik, multinacionális és KKV ügyfeleik tapasztalataiból, a jelöltek bérigényeiből és az ügyfeleiknél elérhető tényleges fizetésekből indulnak ki. A cég nem közli iparáganként az elemzett vállalatok számát, de széles piaci lefedettsége miatt az összegek irányadónak tekinthetők. Azonban mivel csak a Hays-partnerek adatai jelennek meg a kimutatásban, ezért a bemutatott bérsávok nem reprezentatívak.

A Salary Guide összesen tizennégy iparág vonatkozásában vizsgálja 500 pozíció béradatait 2000 munkáltató és munkavállaló körében, de ezúttal is csak a technológia fejezetben található béreket emeljük ki. A riport saját megfogalmazása szerint „a napjainkban trendelő minimum, maximum és jellemző bruttó havi fizetéseket mutatja be magyar forintban, teljes munkaidős pozíciókra vonatkozóan, bónuszok és egyéb juttatások nélkül". Az átlagbérek a cég tapasztalatai szerint legtöbbször előforduló (módusz) bruttó bért jelentik.

Trend a felhő, az AI és kell a DevOps-os


A Hays szerint a fontosabb iparági trendek közt az AI mellett fókuszba került a felhő, mivel a vállalatok életében továbbra is meghatározó a cloud technológia és annak terjedése. Azonban mivel a terület még mindig új, és a jelöltek száma is limitált, változatlanul nagyon keresettek a DevOps-mérnökök. A DevOps-mérnök mellett a másik legkeresettebb pozíció várhatóan a Fullstack Developer lesz a szektorban. A legjobban fizető pozíciók szoftverfejlesztői területen a frontend, Python, Java technológiákkal foglalkozó szakemberek, míg a legkevésbé elérhetők a már említett, tapasztalt DevOps-mérnökök, Salesforce-szakemberek, datával foglalkozó szakemberek, Python-fejlesztők és Node.js-fejlesztők.

A technológiai szektorra vonatkozó elemzés elején a Hays kiemeli, hogy a világjárvány után 2023 hullámvölgyet hozott az IT területén,

a toborzás lassulása mellett alábbhagyott a bérek évek óta tartó dinamikus emelkedése - összességében a fizetések stagnálnak.

Míg 2021-2022-ben példátlan beruházási volumen jellemezte a magyar IT-piacot (mind megbízások számában, mind a fizetések emelkedésében), utána a 2023-as év egy jelentős megtorpanást hozott, így a 2024-as év a konszolidációról szólhat majd. Ahogy a 24. kraftie adásban mi is kifejtettük: 2023 végleg lezárt egy legalább 10 éves munkaerőpiaci menetelést az informatikában, 2024-től pedig senki ne várjon nagy fordulatot, a túlkeresleti évek után a munkaadók ismét picit nyeregben érezhetik magukat. 

A Hays szerint a bérek infláció alatti mértékben fognak növekedni 2024-ben is, annak ellenére, hogy a jelöltek nagy vágya, hogy inflációkövető fizetésemelést kapjanak évről évre.

A vállalati oldalon a megtartás várhatóan továbbra is prioritás lesz. A kulcspozícióban lévő és igazán jó jelölteknek jobb tárgyalási alapjuk lesz, és így az ellenajánlatokból is többet lehet majd látni.

Fejlesztői bérek


Az átlagbérek a cég tapasztalatai szerint legtöbbször előforduló (módusz) bruttó bért jelentik. Minden pozícióval kapcsolatban szerepel a leírásban a junior (0-3 év tapasztalat), medior (3-5 év tapasztalat), szenior (5+ év tapasztalat) és az architekt / csapatvezető / menedzseri szint, de a cikkben a könnyebb áttekinthetőség miatt csak a legalacsonyabb és legmagasabb szintet emeljük ki.

A bérek változása szemléletesebben összevethető Gáspár Róbert, a Mito frontend fejlesztője által készített felületen, ami szintén a Hays elmúlt éves adatait veszi alapul, itt is látható, hogy a bérek emelkedése megtorpant, és túl nagy különbségek pár kivétellel nincsenek a tavalyi számokhoz képest. A Hays Salary Guide 2023-as kiadásában ehhez képest akár 18-30 százalékos emelkedéseket is lehetett látni bizonyos területeken.

A programozói bérek szokás szerint nyelvek szerinti felosztásban jelennek meg a Hays Salary Guide-ban (C/C++, Java, .NET, PHP, Python és külön az adatbázis fejlesztés), de egyébként a juniorok bruttó 650 ezer- 950 ezer forintos fizetésről indulhatnak minden felsorolt nyelvtípussal, ami szinte egyezik a tavalyi jelentésben írt összeggel, annyi különbséggel, hogy most a Java és C# fejlesztők kicsivel többet kérhetnek.

sszehasonlitott
a 2023-as (BALRA) és 2024-es számok (JOBBRA) összehasonlítása

 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Junior szinten a bérek maximuma bruttó 1 150 000 forintnál forintnál (Java és Python) áll meg, a tavalyi bruttó egymillió forinthoz képest. A bruttó millió feletti fizetések már a medior szint (3-5 év) átlagfizetéseit jellemzik, itt a maximum fizetés elérheti az 1,6 milliót, ha Python fejlesztőről van szó. Az architektek és csapatvezetők jellemzően már 1,6-2,5 millió forintos havi bruttó fizetéseket vihetnek haza, a sáv tetejére leginkább a Java, a C#/.NET és Python fejlesztők lőhetnek, de a számok sok esetben szinte tükrözik a tavalyi értékeket.

A Hays szerint a fejlesztői bérek közé sorolt kategóriában a junior manuális tesztelők fizetése a legalacsonyabb, minimum bruttó havi 600 kezdőbérrel, akik tavaly szintén ennyi bérrel számolhattak. Senior szinten a legjobb bértárgyalók akár az 1,4 millió forintos bér is kialkudhatják, de már mindenképp egymillió forint felett kezdődik a fizetésük. Az automatikus tesztekkel foglalkozók bére a többi fejlesztői pozícióhoz hasonló mértékben emelkedik a tapasztalattal. A legmagasabb fizetéseket a C#/.NET és a Python fejlesztők kapják.

Infra, biztonság és adatok


Az infrastruktúrával és felhőtechnológiával foglalkozó juniorok havi bére jellemzően bruttó 700-900 ezer forint körül alakul a tavalyi 650-850 ezerhez képest. A Hays ide sorolja a rendszeradminisztrátorokat, rendszermérnököket, hálózatmérnököket, DevOps/ Cloud mérnököket. A felsoroltak közül utóbbi munkakör szerepelhet legjobban a bértárgyalásokon, már mediorként akár bruttó havi 1,2- 1,65 millió forintot kaphatnak, senior és vezető pozícióban pedig elérhetik a 2-2,7 millió forint körüli fizetést. A terület többi pozíciójában az 5 éves munkatapasztalat megszerzése után átlagosan 1,5-1,95 millió forint körüli havi bérre lehet számítani.

cloud

Egy következő terület a kiberbiztonság, ahol a penetrációs tesztekkel foglalkozó juniorok a security engineerekhez, SOC elemzőkhöz és kiberbiztonsági konzultánsokhoz képest kiugróan keresnek, havi bruttó 1-1,4 millió forintot, ami mediorként már 1,6 milliót is elérheti, architect/team leadként pedig 2,5 millió forintos maximum fizetéssel kecsegtet, ezen a szinten már a security engineerek is hasonló fizetési sávra számíthatnak.

A biztonsági mérnököknél és a kiberbiztonsági tanácsadóknál viszont már a junior bér is 800 ezer forintról indul a tavalyi 700 ezerhez képest. Csapatvezetői szinten a SOC elemzők és a penetrációs tesztelők 1,8 milliós illetve 2,5 milliós bérig juthatnak, a biztonsági mérnökök és a kiberbiztonsági tanácsadók pedig 2,5 millió forintig, ami tavaly szintén ugyanennyi volt, de akkor ez az érték 38 százalékos növekedést jelentett a megelőző évhez képest.

A különböző adatos és analitikai területhez az üzleti elemzőket, BI elemzőket, adattudósokat, adatmérnököket, gépi tanulás és deep learning mérnököket, Computer Vision mérnököket, BI fejlesztőket sorolja a Hays. A BI elemzők 750 ezer-1,1 millió forintos fizetésre számíthatnak juniorként, a legjobban a Data Engineer, a Data Scientisc és a Machine Learning/Deep Learning Engineer keres, akár juniorként már 1,4-1,5 milliós fizetéssel, senior és vezetői szinten pedig már a 2,7 milliós összeg sem elképzelhetetlen számukra, ez is nagyjából egyezik a tavalyi jelentés sávjaival.

Mi a helyzet a contractinggal?


Míg az elmúlt években a vállalkozók aránya az IT-munkaerőpiacon 5-10 százalék között mozoghatott, jelen állás szerint 5 jelöltből már 1 volt alvállalkozó, vagy nyitott lenne rá – írja a Hays. A munkavállalói bérek alakulását számos tényező befolyásolja, ezzel együtt az alvállalkozói óradíjak alakulását is, a contracting mégis egyre népszerűbb: 2021-2023 között megötszöröződött az igény arra, hogy a Hays alvállalkozókat közvetítsen a partnerek projektjeire.

Az idei évben az alvállalkozói projektek és alvállalkozók száma tovább növekedhet, mivel a szakmai vezetők kezdik felismerni az alvállalkozók előnyeit, a szakemberhiány miatt nyitottabbak a contracting irányába. A cégek várhatóan könnyebben tudnak büdzsét, projekteket tervezni a következő évre, azonban a legtöbb helyen az első negyedévben nem valószínű a bővülés. Az új projekteket, illetve a felfüggesztettek folytatását inkább a második félévre tervezik.

2024 munkaerőpiaca nem lesz annyira pörgős, mint 2021-2022, de jóval kedvezőbb lesz a jelöltek és a cégek szempontjából is, mint 2023 volt. A projektek 2024-es újraindításával több és anyagilag akár kedvezőbb fejlesztői lehetőségre számíthatnak a szakemberek. Azonban az alvállalkozói munkavállalásban továbbra is erős irányvonal marad az üzemeltetés (DevOps), az adatbázisok migrálása, frissítése (Data Engineer) vagy az ERP-rendszerek hatékony kihasználása (SAP-tanácsadó) - véli a Hays.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról