Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Európai nagyvárosok 5G-élményét, a mobilhálózatokon elérhető felhasználói élményt hasonlítja össze egy friss jelentés.

Jövő hétvégén indul Barcelonában az MWC 2024 technológiai szakkiállítás. A MedUX mobiltechnológiai elemzőcég ennek apropóján mérte fel Európa-szerte, hogyan áll az 5G.

A rendezvény látogatóinak sok bajuk nem lesz vele, vagy legalábbis szinte mindenhol máshol több lenne. A második legnépesebb spanyol – és legnagyobb katalán – város ugyanis ezüstérmes lett a Berlin által vezetett listán. A nyári olimpia szempontjából jó hír, hogy Párizs a harmadik. A jelentés szerint Lisszabon, Milánó és Porto hálózatai alig-alig maradnak le a három dobogós város eredményeitől.

Utána viszont sokat romlik a helyzet, így például Madridban vagy Münchenben sem igazán jó 5G-n mobilnetezni, Londonban viszont feltűnően rossz.

MedUX

A városokat az 5G-lefedettség, a hálózatra kapcsolódás gyorsasága, a kapcsolat stabilitása és persze a le- és feltöltési sebesség mentén rangsorolták, ezen mutatók mindegyikében jól vagy kiválóan teljesítettek a lista élén állók.

Gyorsaság tekintetében Lisszabon viszi a pálmát, a medián letöltési sebesség 537 Mbps, a feltöltés pedig jellemzően 53 Mbps körül alakul. A hálózati teljesítmény konzisztenciájában a 99,91 százalékos Milánót és a 99,82 százalékos Barcelonát emeli ki a jelentés. Játszani is az olasz városban a legjobb, ott a legalacsonyabb (36–44 milliszekundumos) az 5G-hálózaton mért medián válaszidő. Berlinben pedig a böngészés zökkenőmentességét emelik ki az elemzők.

Londonban pedig semmit. A brit főváros olyannyira problémás, hogy a MedUX külön cikket szentelt a londoni helyzet elemzésének. Ebben megállapítják, hogy a brit hálózatokon mért adatok alapos elemzése után az látszik, hogy az EE néven működő mobilszolgáltató kitűnik a többiek közül, de még az sem elég London jó szinten tartásához.

A konteósok rémálma, mindenki más örülhet neki: mi történik, ha összeengedik az 5G-t és az MI-t?

Azt könnyebben el lehet képzelni, hogyan segíthetik az új - stabilabb, gyorsabb, terhel­hetőbb - mobilhálózatok a mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatások beépülését a mindennapokba. De igaz-e fordítva a képlet: miként segíthet a hálózatokon az MI? Úgy, hogy az előnyök ne csak a mobilszolgálató főkönyvében mutatkozzanak meg, hanem az ügyfelei is megérezzék.

Egy mobilhálózat minőségét rengeteg dolog befolyásolja, és külső mérések alapján nem mindig lehet egyértelműen rámutatni arra, hol milyen hardveres, szoftveres, netán humán jellegű problémák vannak. Ám nehéz nem észrevenni a párhuzamot azzal, hogy a The Financial Times éppen ezekben a hónapokban írt a brit mobilhálózatok problémáiról, a kiesések okaként a hálózat átgondolatlan átalakítását, a Huawei kritikus fontosságú eszközeinek – brit kormány által előírt – eltávolítását megnevezve.

Az Egyesült Királyságban elsők között a BT szolgáltató vezetője figyelmeztetett arra, hogy hálózati kiesések lesznek, ha túl gyorsan alakítják át a hálózatokat. (Egyébként ez a vállalatcsoport a MedUX mérései által EE mobilszolgáltató tulajdonosa.) A világszerte sok mobilos érdekeltséggel bíró Deutsche Telekom (DT) legutóbb tavaly ősszel jelezte, hogy a német kormány hasonló értelmű, a németországi szolgáltatók számára kiadott utasításában megadott 2026-os határidő nem életszerű. A DT szerint a Huawei eszközeinek hálózatból történő kitiltása jelentős minőségbéli visszaesést jelent majd a mobilhasználó ügyfelek mindennapjaiban.

A hálózati eszközök piacáról a Dell'Oro cég elemzői legutóbb novemberben adtak képet, amely szerint a tavalyi év harmadik negyedévében az 5G globálisan legnagyobb beszállítója a Huawei, a kínai vállalatot az Ericsson, a ZTE és a Nokia követi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.