Mesterséges intelligencia nélkül versenyhátrányba kerülhetnek a cégek

forrás: Prím Online, 2024. február 16. 11:33

A mesterséges intelligencia szédítő sebességgel formálja az életünket. Aki kimarad, valószínűleg lemarad. Azok a vállalatok, amelyek nem használják ki az MI-ben rejlő potenciált, hamar versenyhátrányba kerülhetnek. Miben verhetetlen és mire nem alkalmas korunk meghatározó technológiája? Hallucinál-e az MI és mire kell figyelnünk, ha vele dolgozunk? Tényleg elveszi-e a munkánkat és mit tehetünk ez ellen? A válaszokat ezúttal is közösen keresik a Bosch Magyarország Podcast legfrissebb adásának szakértő vendégei.

 

Mesterséges intelligencia: befektetés a jövőbe

 

Ma már nem kérdés, hogy a mesterséges intelligencia forradalmasítani fogja mindennapjainkat, ahogy az sem, hogy a ChatGPT csak a jéghegy csúcsa: az MI jelenleg az ipar és a gyártás területén hordozza a legtöbb lehetőséget. A gazdaság meghatározó szereplői egyetértenek abban, hogy érdemes befektetni a mesterséges intelligenciára épülő fejlesztésekbe, ha versenyképességüket meg kívánják őrizni. A Bosch Magyarország Podcast legfrissebb adásában erről beszélget Porteleki Balázzsal, a magyarországi Bosch csoport MI projektvezetőjével és Kiss Gergely informatikus mérnök-tanárral, az MI rendszerek fejlesztésével foglalkozó Attrecto Zrt. alapítójával Tóth Edit, a magyarországi Bosch csoport digitális média menedzsere.

 

 

2024: nincs Bosch termék MI nélkül

 

Az elmúlt évben a mesterséges intelligencia területén a ChatGPT térnyerése volt a meghatározó, eközben az ipari innovációban és a gyártásban is egyre meghatározóbb szerepet tölt be az MI technológia. A Bosch évek óta élen jár az ipari mesterséges intelligencia fejlesztésében és alkalmazásában. 2023 végére a Bosch összes terméke vagy használ mesterséges intelligenciát, vagy az előállításában kap szerepet az MI – hangsúlyozta Porteleki Balázs.

 

Adatszivárgás és hallucináció: mire figyeljünk, ha MI-t használunk?

 

Az MI technológia előretörésével párhuzamosan az adatvédelem egyre kiemeltebb kérdéskörré válik, különösen a kutatás-fejlesztés és gyártás területén. 

 

A podcastban szó esik arról, amikor egy jól ismert ázsiai digitális nagyvállalat fejlesztői a ChatGPT segítségével próbálták kijavítani a programkódjukat, és bár a művelet sikerült, a vállalat bizalmas ipari adatai kikerültek a ChatGPT nyilvános szervereire. A hasonló esetek elkerülése érdekében elengedhetetlen a felhasználói tudatosság. Figyelni kell emellett arra, hogy kellő óvatossággal használjuk az MI rendszereket, felismerve az MI „hallucinációit”, azaz a magabiztos, de megalapozatlan válaszokat is. 

 

 

Minőségben verhetetlen

 

Repülőgépet vezetni vagy beteget műteni az MI válaszai alapján nem tanácsos, de van olyan alkalmazási terület, ahol a mesterséges intelligencia szinte verhetetlen. Az MI-nek az iparban jelenleg a hibakeresés, a hibamegelőzés, a minőségbiztosítás és a termékellenőrzés területén, valamint az ellátásilánc-menedzsment optimalizálásában lehet kiemelt szerepe – véli Kiss Gergely. A repülőgépiparban már egy ideje alkalmazzák azt a prediktív eljárást, hogy a hajtóművek rezgési frekvenciájának változásai alapján megjósolják a várható meghibásodást, és már azt megelőzően kijavítják azt, hogy a hiba bekövetkezne. Ez a megközelítés a mesterséges intelligencia segítségével ma már teljes gyártási folyamatok során alkalmazható és képes előre jelezni, valamint megelőzni olyan hibákat, amelyek egyébként költséges problémát vagy leállást okoznának.

 

A magyarországi Bosch csoportnál is számos példa van az MI-alapú minőségellenőrzésre, mára a vállalat minden hazai telephelyén elérhetőek az MI alapú hiba-előrejelző rendszerek – emeli ki Porteleki Balázs, a Bosch szakértője. Ezzel a termékek minősége javítható, a későbbi meghibásodások esélye csökkenthető, és összességében a termelés hatékonysága javítható.

 

 

Nem elveszi, hanem átalakítja az emberek munkáját

 

A meghívott szakértők egyetértenek abban, hogy az MI nem elveszi, hanem átalakítja az emberek munkáját. A monoton, rutin jellegű feladatokat az MI segítségével gyorsabban, pontosabban lehet majd a jövőben elvégezni. Az emberi feladatokban a hangsúly a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre, a folyamatok megtervezése, ellenőrzése, az MI validálására tevődik át. Egy biztos, kvalifikált munkaerőre fizikai és szellemi területeken is nagy szükség lesz a jövő gyáraiban. 

 

De mit tehet az, aki szeretne mégis elébe menni a változásoknak és bebiztosítani a saját jövőjét a munkaerőpiacon? A Bosch podcastban Kiss Gergely idéz egy, a szakértők körében elterjedt gondolatot, ami a folyamatos fejlődés és tanulás fontosságára hívja fel a figyelmet: „A munkádat nem a mesterséges intelligencia fogja elvenni, hanem egy másik ember, aki jól használja az MI rendszereket.” 

 

Mesterséges intelligencia a fenntarthatóságért

 

A gazdasági előnyök mellett tehetünk-e bármit a mesterséges intelligencia segítségével a környezetünkért, a fenntarthatóságért? Az egyik ilyen terület az energiafelhasználás, amit az MI segítségével optimalizálni lehet. Az anyagtudomány egy másik terület, ahol az MI szerepet kaphat környezetbarát új anyagok fejlesztésében és azok fenntartható előállításában. 

 

A Bosch és a BASF közösen olyan okospermetezőgépet fejlesztett ki, amely a gépi tanulás, vagyis a mesterséges intelligencia segítségével szabályozni képes, hova, mennyi vegyszert szórjon ki. Így akár 60–70%-kal kevesebb növényvédőszer alkalmazása is elegendő a hagyományos megoldással szemben, ez pedig egyszerre segíti a termelőket és védi a környezetet – emelte ki Porteleki Balázs, a Bosch szakértője. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50