szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénzügyminiszter a jelek szerint nem számol komolyan azzal, hogy őt küldheti a Fidesz Novák Katalin helyére a Sándor-palotába.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

„Na jó, ez valami mesterségesintelligencia-hang (...) nekem most nincs időm ilyen viccekre – így reagált a Magyar Hangnak és fel is kacagott Varga Mihály pénzügyminiszter, mikor a lap felhívta és arról kérdezte: felmerülhetett-e a neve államfőjelöltként Novák Katalin lemondása után.

A hvg.hu is írt róla, hogy Török Gábor politológus például komoly esélyesnek tartja a kegyelembotrány nyomán megüresedett államfői posztra a jelenlegi pénzügyminisztert. Azt mondta: “Varga Mihályra tippelek, szerintem ő a legesélyesebb”.

Török ezt azzal magyarázta, hogy szerinte Orbán Viktor most „megbízható, kockázatmentes jelöltet akar”. Nemcsak a nőkkel, vagy az újakkal, fiatalabb politikai szereplőkkel szembeni bizalmatlansága lehet most erős, de az általa kevésbé ismert személyeket is kockázatosnak tarthatja – magyarázta.

Nemcsak Varga neve merült fel Novák lehetséges utódaként, hanem egy másik miniszteré, Navracsics Tiboré is, aki viszont, amikor az atv.hu államfői ambícióiról kérdezte, azt válaszolta: “Nem kaptam semmilyen megkeresést, igy nem is gondolkoztam ezen.”

Felvetődött Varga és Navracsics neve mellett Szalay-Bobrovniczky Kristófé is, akit az RTL Híradó kérdezett arról, felkérték-e őt formálisan vagy informálisan köztársasági elnöknek. Úgy reagált: „Én vagyok a legboldogabb ember, hogy honvédelmi miniszter lehetek. Tele van a kezem feladatokkal.”

Bár a parlamenti erőviszonyok, a Fidesz–KDNP kétharmada miatt nincs sok jelentősége, az ellenzéki pártok is jelölhetnek köztársasági elnököt. Elsőként a Mi Hazánk nevezte meg saját államfőjelöltjét Csath Magdolna közgazdász személyében, a Párbeszéd pedig Kaltenbach Jenő jogtudóst jelöli.

A Momentum úgy határozott, nem kívánnak „asszisztálni ahhoz, hogy újabb aláírógépet ültessenek a Sándor-palotába”. Közben az LMP Hack Péter jogász-lelkészt jelölné, és azt szeretné, ha közös ellenzéki államfőjelölt lenne.