Felismered a Zanzibar énekesnőjét rasztahaj nélkül? 25 év alatt ennyit változott Terecskei Rita

25 éves a Zanzibar zenekar. Énekesnőjük, Terecskei Rita több mint két éve búcsút intett a rasztahajnak.

Zanzibar zenekar 25 éves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Zanzibar zenekar idén - bármilyen hihetetlen is - negyed évszázadot ünnepel, a jubileumi turnéra pedig egy akváriumos buli teszi majd fel a koronát, szeptember 28-án. A kétezres évek tagadhatatlanul fontos szereplői voltak, karakteres dalaik a mai napig egyet jelentenek az ezredforduló felszabadult életérzésével. 

Zanzibar zenekar 25 éves

25 éve történt, hogy az akkor még rendőrként dolgozó Terecskei Rita 1999 szilveszter éjjelén egy koncertről hazafelé tartó zenészeket igazoltatott, akik poénból rögtön tiszteletbeli énekesnőjüknek fogadták. A sors úgy hozta, hogy másnap a helyi szórakozóhelyen a srácok valóban énekelni hallották Ritát, akit onnantól eszük ágában sem volt elengedni, és a tiszteletbeli jelző is hamar lekerült a neve elől.

Így kezdődött a 19 éves lány és az éppen énekes nélkül haknizó, még ismeretlen zenekar közös sztorija, ami mára Zanzibar néven legendássá vált.

Az emlékezetes január 2-át követő két és fél évtizedben a ceglédi utószilveszteren ad hoc „alakult” csapat beutazta a világot. Nagyszínpadon álltak többek között a Sziget Fesztiválon, a VOLT-on, nyitottak Kapcsolat koncertet Joe Cocker előtt az Ötvenhatosok terén, turnéztak az USA-ban és szerte Európában.

Mindeközben megunhatatlan dobogósai voltak a Mahasz, valamint a hazai rádiós-tévés slágerlistáknak is. De ami talán a legfontosabb, hogy a dalaikat a mai napig egy ország fújja fejből. 

zanzibar 25

A 44 éves Terecskei Ritának hosszú éveken át rasztahaja is a védjegye volt, bő két évvel ezelőtt azonban búcsúzott a jellegzetes frizurájától. Ennek okáról bővebben itt írtunk.

A Zanzibar első albuma 2001-ben jelent meg Nem vagyok tökéletes címmel, az albumról három kislemez jelent meg, a Nem vagyok tökéletes, a Vágyom rád és Szólj már. Aki nagy Zanzibar-rajongó, az tudja, hogy ezekben az énekesnőnek még nem volt rasztahaja. 

Oláh Ibolya 46 évesen így néz ki: a rég látott énekesnő visszatért a képernyőre

Az énekesnő egy legendás dallal jutott be a Csináljuk a fesztivált! döntőjébe.

Elolvasom

Cover-fotó: Facebook/Zanzibar

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezt is szeretjük