DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Egyéb

Veszélyes keverékek PCN bejelentése

Amennyiben vállalkozóként olyan tevékenységet folytatunk, melynek során veszélyesnek ítélt keverékeket gyártunk, forgalmazunk vagy használunk, akkor számos előírásnak kell eleget tennünk a szabályos működéshez.

Ezek között az egyik a PCN bejelentés, amit a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény ír elő Magyarországon. Ennek értelmében az ország területén forgalomba hozott, egészségre vagy fizikai hatása alapján veszélyesnek minősített keverékeket be kell jelenteni.

Ha nem tudjuk, hogy ezt hogyan is kell elvégezni, vagy bár vannak alapvető ismereteink, de nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor érdemes inkább szakértőkre bízni a munkát. Az InnovaTox szakmai csapata a REACH regisztráció és a biztonsági adatlap készítése mellett ebben is tud segíteni nekünk.

 

Mit takar a PCN és az UFI?

A PCN a Poison Centres Notification rövidítése, ami egy, az Európai Unió által bevezetett rendszer. Lehetővé teszi a veszélyes keverékekkel kapcsolatos adatok gyűjtését és megosztását. A EU célja ezzel az, hogy hozzájáruljon az emberi egészség és a környezet védelméhez.

Amennyiben gyártók vagy importőrök vagyunk, akkor kötelesek vagyunk a veszélyesnek minősített  keverékeket az előírásoknak megfelelően felcímkézni.

https-__innovatox.hu_ - 2024 február - Cikk3



Az UFI lényegében egy alfanumerikus kódot takar, amit a bejelentése előtt kell létrehozni az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) felületén keresztül. Fontos tudni, hogy önmagában a kód létrehozása még nem elegendő, azt össze kell kapcsolni a PCN bejelentéssel. Ezt követően pedig kötelesek vagyunk ezt a kódot feltüntetni a termékek címkéjén.

 

Kire vonatkozik a bejelentési kötelezettség?

Bejelentési kötelezettségünk abban az esetben van, ha olyan keverékeket kívánunk forgalomba hozni, melyek:

- az emberi egészségre gyakorolt hatásuk miatt veszélyesnek vannak minősítve,

- fizikai hatásuk miatt veszélyesek, ez alól kivételt képeznek a robbanóanyagok és a nyomás alatt lévő gázok,

- biocid termékek vagy növényvédő szerek.

Alapesetben a termék gyártójának kell megtenni a bejelentést, de ha az EU-n kívüli területről származik, akkor annak kell elvégeznie, aki behozza. Van lehetőség arra is, hogy a gyártó és az importőr helyett a forgalmazó tegye meg, ez megállapodás kérdése.

 

Spóroljunk időt, szervezzük ki a feladatot!

Könnyen előfordulhat, hogy úgy érezzük, nem vagyunk birtokában minden fontos tudnivalónak – például a vonatkozó jogszabályok teljes körű ismeretének –, illetve tapasztalatnak ahhoz, hogy el tudjuk végezni a PCN bejelentést.

Ez esetben pedig érdemes megfontolni a feladat kiszervezésének lehetőségét, melynek keretén belül hozzáértő szakemberek végzik el a bejelentést helyettünk. Csak arra kell ügyelnünk, hogy szakmailag kifogásolhatatlan céget bízzunk meg vele.

Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, akkor rengeteg időt és energiát spórolhatunk, arról nem beszélve, hogy nyugodtan alhatunk éjszaka. Elvégre a bejelentés garantáltan időben, a megfelelő módon lesz elvégezve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: