DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Perez tudja, mire kell koncentrálnia idén

Sokat tanult a tavalyi nehéz versenyeiből és hibáiból a Red Bull pilótája, aki szerint fontos lesz folyamatosan fejlődni a szezon közben. A cél a vb-cím.

Hiába szerezte meg karrierje legjobb összetettbeli eredményét a világbajnoki ezüstéremmel, mégis csalódáskeltő szezont produkált 2023-ban Sergio Perez. Miközben a csapattárs Max Verstappen 19 győzelemmel lett háromszoros világbajnok, a mexikói mindössze két futamot nyert, ráadásul többször is hibázott, tempója pedig az idénykezdetet leszámítva jócskán elmaradt a hollandétól.

Az RB20-as bemutatója előtt tartott sajtóbeszélgetésen azonban úgy fogalmazott a pilóta, hogy tudja, miben kell javulnia a tavalyi botlások után: „Teljes mértékben frissnek érzem magam, és nyilván rendkívül fontos volt megértenünk, mi volt rossz tavaly és hogy tanuljunk a hibákból. Úgy gondolom, sok mindent megértettünk, és ez a negyedik évem a Red Bullnál, és arra számítok, hogy a legjobbamat fogom nyújtani idén.”

 f1-perez-redbull



Ami a célkitűzéseket illeti, Perez újfent a szezon közbeni fejlődést hangsúlyozta: „Hogy maximalizáljunk minden egyes lehetőséget, hogy legyen erős alapunk az elején, és ezt keresztül tudjuk vinni és fejlődni tudjunk a szezon során.”

„Nem az számít, hogy kezdesz Bahreinben, hanem hogy hol zársz Abu Dhabiban. Ez egy hosszú szezon, rendkívül fontos a folyamatos fejlődés, erre fogok leginkább koncentrálni idén” – emelte ki Perez.

A tavalyi szenvedés során szerzett tapasztalatokról így nyilatkozott a versenyző: „Megértettük, hogy a nehéz versenyeink miért voltak annyira nehezek. Milyen irányt választottunk az autóval, hogyan kompenzáltunk túl bizonyos dolgokat, miközben nem feltétlenül tettük jobbá az autót. Úgy gondolom, ebből mind sokat tanultunk.”

„Adódtak problémáink, ahogy fejlődött az autó, és az, hogy igyekeztünk ezen javítani, azt jelentette, hogy teljesítményt veszített az autó. Nem feltétlenül lettünk gyorsabbak attól, hogy komfortosabban akartam érezni magam. De megértettük, főleg Katarban és Japánban, amelyek a mélypontot jelentették.”

 

Nem Verstappent akarja utánozni

Amikor arról kérdezték, hogy a 2023-as tapasztalatok arra sarkallják-e, hogy a saját útját járja ahelyett, hogy Verstappent igyekszik másolni a volán mögött, így reflektált Perez: „Abszolút csak magamra koncentrálok. Nyilván nagyszerű referenciám van Max révén. Csak igyekszem nyitott hozzáállással közelíteni, nincs varázsszer, hogy mi jó vagy rossz, csak nyitottnak kell maradni a szezon során, hogy jó irányba indulunk és jó a tempónk.”

A háromszoros világbajnok kollégájával egyébként állítólag jó a viszonya: „Jó a kapcsolatunk. Tényleg magunk elé helyezzük a csapatot. Nagyon jó a viszony közöttünk” – felelte röviden az erre irányuló kérdésre a 34 éves pilóta.

 

Nem törődik a jövőjével

Perez a negyedik szezonjára készül a Red Bullnál, és elmondása szerint szeretné, ha a további években is együtt dolgozhatna az energiaitalosokkal, akikkel a szerződése az év végén jár le. Amikor azonban arról kérdezték, szabott-e magának a jövőjét illetően határidőket vagy célokat, hogy mit kell elérnie, így felelt:

f1-perez-verstappen-rb20

„Nem. Rendkívül sűrű lesz ez az idény, úgyhogy először az első futamokra kell koncentrálnunk, ez a fő célkitűzésem. Nem szabok semmilyen időtervet, egyelőre csak az első öt versenyre fókuszálok, hogy azokból a legtöbbet hozzam ki. Sok energiát fog kivenni belőlem, úgyhogy nem akarom semmilyen zavaró tényező” – mondta el röviden Perez, aki megjegyezte: hosszú ideje szerepel már az F1-ben, tudja, hogyan működnek a dolgok, így egyre kevésbé zavarják a jövőjét érintő pletykák.

 

Bátor újítások az RB20-ason

Ami magát a csütörtök este leleplezett 2024-es F1-es Red Bullt illeti, Perez bátornak nevezte, hogy a mérnökök annak ellenére is bevállaltak új koncepcionális megoldásokat, hogy annyira domináns volt az előző évi konstrukció. A Mercedes irányzatára emlékeztető oldaldoboz és motorborítás pedig őt meglepte: „De ezzel egyidejűleg ez is csak azt mutatja, hogy a csapat mennyire fejlődni akar. Folyamatosan feszegetjük a határokat, jó ezt látni.”

A mexikói szerint a szimulátorban teljesített körök alapján jó lépéseket tettek előre, de vajon hol fejlődhetett-e a legtöbbet az RB20-as az elődjéhez képest? „Nehéz megmondani, de főleg a lassabb tempójú szakaszon tűnik úgy, hogy jobbak lehetünk, de nyilván amíg nem gurulunk pályára, nem tudhatjuk.”

 

Cél a vb-cím?

A sajtóbeszélgetésen végén Perez nem kerülhette ki az arra vonatkozó kérdést, hogy reális célkitűzésnek érzi-e a világbajnoki győzelmet, viszont a válasza már nagyon is kitérőnek tűnt: „Úgy vélem, még nem kezdődött el az év. Mindnyájunknak azonosak a lehetőségeink, és szerintem mindannyiunk számára az a cél, hogy megnyerjük a bajnokságot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: