DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Van néhány érdekes innováció az RB20-ason”

Minden területen tettek apró előrelépést, de nem pusztán konzervatív módon álltak az új F1-es Red Bull fejlesztéséhez Horner szerint. Szorosabb mezőnyt vár a csapatfőnök.

2023-ban minden idők egyik legdominánsabb szezonját futotta a Red Bull a Formula-1-ben: a 22 nagydíjból 21-et megnyert a csapat, ráadásul ebből 19-et Max Verstappen jegyzett. Éppen ezért Christian Horner, az energiaitalosok belső vizsgálat alatt álló csapatvezetője úgy érzi, nehéz lenne még feljebb emelni a lécet:

„Nagyon nehéz lenne azt célul kitűzni, hogy megnyerjük az összes futamot. Tavaly 22-ből 21-et megnyertünk, csak Szingapúr nem sikerült. Úgyhogy technikailag tudunk még fejlődni, de logikusan nézve a dolgokat, inkább közeledni fog egymáshoz a mezőny a stabil szabályoknak köszönhetően. Láthatjuk, hogy más autókra hatott az RB19-esünk. Arra számítunk, hogy a többiek közelíteni fognak.”

f1-redbull-rb20-5



„A csapat remek munkát végzett az RB20-assal, nem ültek a babérjaikon” – fűzte tovább Horner. „Látható, hogy feszegették a határokat az autóval. Majd csak akkor látjuk meg, mik az egymáshoz képesti erőviszonyok a szezon kezdetén, amikor pályára gurulunk.”

 

Kreatív innovációk az RB20-ason

Arra a kérdésre, hogy miben fejlődött a legtöbb az új autó az elődjéhez képest, Horner így válaszolt: „Úgy érzem, apró előrelépéseket tettünk minden területen. Folyamatosan a fejlődést célozzuk. Ha megnézzük az autót, vannak igazán érdekes részletek. Úgy vélem, a csapat nem kényelmesedett el, folyamatosan fejlődtek és feszegették a határokat.”

A Red Bull-főnök viszont hangsúlyozta, hogy előrukkoltak néhány izgalmas megoldással is: „Úgy gondolom, van néhány nagyszerű innováció is az autón. Nincs kétségem felőle, hogy a következő hetekben alaposan vizsgálni is fogják őket. Erős a csapat kreativitása, ez látható néhány megoldáson, amellyel előálltak. Úgyhogy nem konzervatív fejlesztésről van szó, van néhány remek innováció az autón.”

f1-redbull-rb20-2

Ezek közé tartozhat az, hogy míg sok rivális ihletett merített az RB19-esből – ami kapcsán Horner megjegyezte, hogy így is látható az F1-es mérnökök kreativitása a többiek versenygépein –, a Red Bull is inspirálódott máshonnan: például a motorborítás és az oldaldoboz a Mercedes irányvonalát idézte már a néhány nappal korábbi silverstone-i bejáratásról kiszivárgott kémfotókon is.

„Ez nem taktika, ez a teljesítményen alapul és azon, amit a szimulációs eszközök segítségével látunk” – fogalmazott Horner. „Nyilvánvalóan az autó vizuálisan is jelentősen eltérőnek tűnik néhány területen a tavalyihoz képest. Csak a stopper dönt mindenről. A virtuális világban viszont… nem indultunk volna el egy adott irányba, ha nem éreztük volna úgy, hogy az jobb.”

Horner elmondta: minimális, limitált változások lehetnek az RB20-ason csak a jövő heti tesztig vagy akár az egy héttel későbbi Bahreini Nagydíjig, hiszen a költségsapka keretein belül erősen meg van kötve a kezük ilyen tekintetben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: