DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Nincs jele annak, hogy elrontottuk volna” – Verstappen

Örül a háromszoros F1-es világbajnok annak, hogy a Red Bullnál a tavalyi sikerek ellenére sem dőltek hátra, és „kontrollált agresszivitással” fejlesztettek.

Max Verstappen 2023-ban a Formula-1 történetének egyik legnagyobb tarolását mutatta be: a 22 nagydíjból 19-et megnyert, így óriási fölénnyel húzta be harmadik világbajnoki címét. A holland az idei konstrukció bemutatója előtt arról beszélt, hogy vajon képesek lesznek-e még egy szinttel emelni a lécet 2024-ben:

„Nagyon nehéz az ilyesmit felülmúlni. Úgy gondolom, nem is ez a célunk, hanem az, hogy ismét egy versenyképes autóval álljunk elő, a magam részéről pedig az, hogy a lehető legjobbat nyújtsam” – fogalmazott a holland.

f1-verstappen-rb20-1



„De az sok dologtól függ, aminek jól kell összeállnia. Úgyhogy majd az idő eldönti, hogy mennyire vagyunk gyorsak, és nyilván a szezon közben mindenki egyre többet tanul. Nem mindig rajtunk múlik, hogy mennyire lesz remek az idényünk, hiszen ha nagyobb versengést kapsz a többi csapattól, akkor még nehezebb versenyeket nyerni.”

Arra a kérdésre, hogy örülne-e, ha tényleg szorosabb és kiélezettebb lenne a küzdelem, így felelt a 26 éves versenyző: „Igen és nem. Természetesen futamokat akarok nyerni, mint ahogy tettük tavaly, de ha az egész sportot szemlélem, akkor igen, több csapatot szeretnénk többet az élen” – mondta el Verstappen, aki újfent elismételte, hogy a szabályrendszer stabilitása általában azt eredményezi, hogy közelítenek egymáshoz az alakulatok.

 

Kontrollált agresszió az RB20-as tervezésénél

Verstappen néhány napja Silverstone-ban már vezethette a 2024-es versenygépet, de érdemi tapasztalatot még nem tudott gyűjteni vele: „Csúszós – mivel vizes és hideg volt a pálya. De minden rendben volt. Ez tényleg csak egy filmforgatási nap volt, az autó jól indult, ez csak arról szól, hogy amikor összerakjuk az autót, minden rendben működjön” – mondta el a címvédő, hozzátéve, hogy majd Bahreinben, a jövő heti teszten kezdődhet az igazi munka.

f1-redbull-rb20-3

Ami magát az RB20-as tervezését illeti, Verstappen örül, hogy a mérnökök nem dőltek hátra a tavalyi sikerszéria után, hanem bevállaltak érdekes megoldásokat is: „Elégedett vagyok az iránnyal, amit választottak. Láttam a rajzokat talán Abu Dhabiban, és azt gondoltam: ’wow, ez bizonyos tekintetben nagyon más!’. Nem voltak konzervatívak, fogalmazzunk így.”

„Amit szeretek a csapatban, hogy bár nagyszerű a csomagunk, mégis mindent beleadtak, hogy még jobbá tegyék. Majd idővel kiderül, hogy tényleg nagyon jó-e. De abból, amit látok a csapatnál, mindenki elégedett azzal, amit a tél során elértünk, de ismétlem: nem tudjuk, hogy mások mit csináltak, és nem is tudjuk azt irányítani.”

Verstappen a fejlesztések kapcsán a „kontrollált agresszivitás” kifejezést használta, és megjegyezte, hogy egyelőre a csapatban nincs kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy jól döntöttek-e – sőt, ő maga sem érzi így: „Nincs jele annak, hogy elrontottuk volna.”

Az újdonságok közé tartozik a Mercedes megoldására hajazó oldaldoboz, erre így reflektált félig nevetve a holland pilóta: „Még mindig Red Bull-stílusúnak nevezném. De értem, mire gondolsz” – jegyezte meg nevetve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: