A Politico szerint Magyarország egyedüliként akadályozza az Oroszország elleni 13. szankciós csomagot

2024. feb 15. 13:45
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezett Brüsszelben 2024. február 1-jén  / Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezett Brüsszelben 2024. február 1-jén / Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország ismét egyedüliként akadályozza az Oroszország elleni uniós szankciót - adta hírül a Politico hírlevele. Azzal érvel a magyar kormány, hogy több idő kell a szankciós csomag értékeléséhez.

Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok már régóta dolgoznak azon, hogy elfogadják a legújabb, a 13. szankciót Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt. Az uniós ügyekben mindig naprakész Politico szerint a magyar kormány blokkolja ennek az elfogadását, írta meg az Index.

Jövő szombaton, február 24-én lesz két éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az Unió 12 szankciós csomagot vezetett be eddig Putyinék ellen. A legújabb, 13. szankciós csomag bevezetését – a tavalyi mintára – most is a háború kitörésének évfordulóján vezetnék be.

A Politico szerint az uniós nagykövetek szerdai találkozóján Magyarország egyedüliként nem támogatta az új csomag elfogadását – Magyarország azzal érvelt, hogy több időre van szüksége a szankciócsomag értékeléséhez.

Nem ellenzik a csomagot vagy bármit, ami benne van - mondta egy diplomata, aki szerint ez csak a szokásos időhúzás. Több névtelen diplomata szerint ettől még nem lesz probléma a határidővel.

A lap szerint a magyar kormány azért nem mondhatta rá az igent, mert attól tart, hogy a szankciók érintenék az orosz atomenergiát is, amire Magyarországnak a paksi bővítés miatt szüksége van. A sajtóhírek szerint egyébként a csomag az orosz atomenergia szankcióját nem tartalmazza, leginkább exporttilalmakból áll, többek között Kínával szemben is. A Financial Times szerint például ez zavarhatja Magyarországot – a hírlevelükben arról írnak egy név nélkül nyilatkozó diplomatára hivatkozva, hogy a magyar kormány amiatt nem fogadhatta el a csomagot, mert nem értett egyet a kínai cégek szankcionálásával.

Az EU szankciókat kíván alkalmazni olyan személyek – például észak-koreaiak – ellen is, akiket azzal gyanúsítanak, hogy rakéták és más fegyverek szállításával segítették Oroszországot az ukrajnai invázióban. Az exporttilalmak és a személyek listája megközelíti a kétszázat.

A téma valószínűleg elő fog kerülni a tagállamok külügyminisztereinek február 19-i csúcstalálkozóján, aminek első napirendi pontja eleve az orosz agresszió.

Ukrajna pénzügyi támogatását elfogadta Orbán Viktor

Mint ismert, február 1-jén rendkívüli EU-csúcsot tartottak, miután a legutolsó, decemberi találkozón Orbán Viktor magyar kormányfő vétója miatt nem sikerült megállapodni a 2021–2027 közötti pénzügyi keret (MFF) felülvizsgálatában, ami többek között egy új, 50 milliárd eurós támogatást adna Ukrajnának. Az alkudozás vége egy kompromisszumos megoldás lett. A csúcsot követően egyperces videóban reagált Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra, hogy a rendkívüli EU-csúcson a szavazatával együtt a tagállamok állam- és kormányfői elfogadták az Európai Unió költségvetésének felülvizsgálatát, benne az 50 milliárd eurós támogatáscsomaggal, amelyet 2027-ig biztosítanak Ukrajnának.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Orbán Viktor orosz ukrán háború

Játssz és nyerj!