A Balázsékban megszégyenítettek egy idős asszonyt: eljárást indított miattuk a Médiatanács

Ismét eljárást indított a Médiatanács a Balázsék című reggeli műsor miatt.

A Balázsék miatt eljárás indult
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megszégyenítették az ország karácsonyfájának adományozóját a Rádió1 Balázsék című műsorszámában tavaly november 29-én - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa legutóbbi ülésén. 

A testület szerint a műsorvezetők méltatlanul bántak egy idős asszonnyal, amely a gyermekek bizonyos korosztályára káros tartalomnak minősült.

A Balázsék miatt eljárás indult

A műsorvezetők azzal vezették fel a kifogásolt adásrészt, hogy az említett idős hölgy („Zsuzsa néni”) talán azért ajánlotta fel a fenyőt, mert meg akart szabadulni tőle, és így legalább nem kellett fizetnie a fa kivágásáért. Mivel a felajánló a téma ilyen módon történő felvezetését méltatlannak ítélte, nem kívánt megszólalni a műsorban. Balázsék egy darabig sikertelenül hívogatták őt, hogy megszólalásra bírják, aztán versenyt hirdettek a hallgatók körében, és jutalmat ígértek a leghitelesebb „Zsuzsa néni imitátornak”.

A Médiatanács megvizsgálta a III. korhatári kategóriába sorolt („12 éven aluliak számára nem ajánlott”) médiatartalmat, és megállapította: azzal, hogy gúnyosan beszélgettek az ország karácsonyfáját felajánló idős asszonyról, Balázsék negatív magatartásmintát közvetítettek, kommunikációs fölényüket arra használták, hogy megszégyenítsenek egy idős asszonyt, aki felajánlásának köszönhetően került reflektorfénybe. 

Nyereményjátékot hirdetve arra biztatták a hallgatókat, hogy figurázzák ki az érintettet, ezzel pedig azt üzenték, hogy mást megszégyeníteni mulatságos. 

A vizsgálat során felmerült annak eshetősége, hogy a műsorszámot a IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni, azaz 16 éven felülieknek ajánlottan, és csak 21 óra után lehetett volna közzétenni, ezért a Médiatanács eljárást indított a médiaszolgáltatóval szemben. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa novemberben is eljárást indított a Rádió 1 szolgáltatója ellen a csatorna szeptember 19-én sugárzott, Balázsék című reggeli műsorában elhangzottak miatt. A hatóság szerint a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatár-megjelöléssel ellátott műsorban olyan felnőtt-témákról és olyan stílusban beszélgettek, amelyek a hatóság szerint károsak lehetnek a 12–16 év közötti korosztály tagjaira.

Sebestyén Balázsék botrányos viselkedése miatt milliós bírságot kapott az RTL

A Celeb vagyok, ments ki innen! botrányos, egyik tavaly októberi adása után kapott az RTL bírságot.

Elolvasom

Cover-fotó: Facebook/Balázsék

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezt is szeretjük