szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár egy tudományos-fantasztikus film vezérmotívuma is lehetne a DNS-ből készített processzor, azonban ezúttal amerikai kutatók meglepő, ám jól megalapozott ötletéről van szó. Ma még csak ígéretes kísérlet, de már most sejthető, hogy hamarosan komoly alkalmazások épülhetnek rá.

Nem először kerül kapcsolatba a DNS és a számítástechnika: kínai kutatók bemutattak már programozható DNS-t, és egy amerikai startup is bejelentette DNS-tárolókártyáját. A Rochesteri Műszaki Egyetem (RIT) és a Minnesotai Egyetem kutatói eggyel tovább léptek a DNS-alapú számítástechnika felé: egy olyan mikrofluidikus DNS-processzort fejlesztettek, amely nemcsak számításra, hanem a DNS-ben tárolt adatok olvasására és írására is képes. A prototípus eszköz támogatja a mesterséges neurális hálózati számításokat a DNS-ben tárolt adatokon.

A DNS CPU éppúgy képes matematikai és nemlineáris számításokra és más eszközökkel való hálózati funkciókra is, mint egy hagyományos processzor.

A DNS-alapú tárolás amellett, hogy sokkal környezetbarátabb alternatívát jelent, sokkal sűrűbb kapacitást is ígér, akár 3–6 nagyságrenddel nagyobbat, mint a jelenleg elterjedt SSD-k.

A DNS ilyen felhasználásának hátterében a természetes szerkezete és a tulajdonságai állnak. A DNS-tárolás azon alapul, hogy az adatokat a DNS-biopolimer molekulában a kettős hélix képződésében található négy nukleobázis – citozin (C), guanin (G), adenin (A) és timin (T) – specifikus kombinációjaként tárolják. Ez hatékonyabb adattárolást tesz lehetővé, mint a bináris tárolásban használt 1-es és 0, különösen a mikroszkopikus léptékkel kombinálva. Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy az itt használt tárolórendszer továbbra is binárisan képezi le a DNS-t, de a megnövelt összetettséget használja fel, hogy könnyebben újraírható legyen.

A kutatók szerint a DNS-alapú számítástechnika képes lesz hosszú távon csökkenteni a tömeges adattárolás környezeti hatását. Ez igencsak remek cél, tekintve, hogy az adatközpontok a globális villamosenergia-szükséglet körülbelül 1,3 százalékát teszik ki. „A nagy adatmennyiségek korát éljük, és az adatokat valahol tárolni kell. Nem gondoljuk, hogy több adatközpont lenne a megoldás, sőt nem is a legjobb megoldás. Minden adatközpont egy városi blokk energiaellátását igényli. A hagyományosabb adatközpontok építése, karbantartása és üzemeltetése nem fenntartható” – mondta el Amlan Ganguly, a RIT Kate Gleason Műszaki Főiskola számítástechnikai osztályának vezetője.

Éppen a vesztébe rohan a világ, vagy valami egészen másról van itt szó?

Miközben a digitalizáció és a fenntarthatóság, állítják az iparág szereplői, kéz a kézben járnak, a valóságban, ha egyet lépünk a színfalak mögé, kiderül, hogy az újabb és újabb, egyre több számítási kapacitást igénylő technológiák bevezetésével egyre inkább terheljük a természetet. De mi történik, ha nemcsak a színfalak mögé lépünk, hanem egyet előre is?

A kutatócsoport aktuális munkája, melyet a PLOS One folyóiratban részleteztek, megalapozhatja a több millió személyes és kereskedelmi technológiai eszköz által generált hatalmas adatmennyiség tárolását. A robusztusabb tárolókapacitás javíthatja az archív adatok keresését és a törvényszéki vagy orvostudományi és orvosbiológiai alkalmazásokat, ahol a számítási funkcióknak kompatibilisnek kell lenniük az élő szövetekkel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.