Földrengés volt a Fülöp-szigeteken

2024.02.10. 09:02
Erős földrengés rázta meg szombat hajnalban a Fülöp-szigeteki Mindanao szigetet. Károkról nem érkeztek jelentések, de fel kellett függeszteni egy korábbi földcsuszamlás mentési munkálatait.

A német Földtudományi Kutatóközpont (GeoForschungsZentrum, GFZ) jelentése szerint a szigeten 5,6-os erősségű földrengés volt 10 kilométeres mélységben fekvő epicentrummal.

A Fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség (Philippine Institute of Volcanology and Seismology) jelentése szerint pedig a földrengés 5,9-es erősségű volt, epicentruma pedig 27 kilométeres mélységben volt.

A Fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség közölte, hogy nem számít károkra, de utórengések lehetnek.

A helyi hatóságok jelentése szerint a korábban bekövetkezett földcsuszamlásban eltűnt személyek után folyó kutatást a földrengés miatt fel kellett függeszteni a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Davao de Oro tartomány Maco városában.

A kedd este egy aranybánya területén bekövetkezett földcsuszamlás halálos áldozatainak száma elérte a 28-at. Eltűntként még 77 személyt tartanak nyilván, a sérültek száma pedig 32. Egy 3 éves kislány hatvan órát töltött a törmelék alatt, míg végül pénteken ki tudták menteni.

Az elmúlt hetekben szakadó esőzések sújtották Davao de Oro tartományt, több helyen áradásokat és földcsuszamlásokat okozva.