szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több vonulás és megemlékezés is várható.

Több esemény is lesz szombaton, a német és magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulóján. Ezt a napot a szélsőségesek a „becsület napjaként" emlegetik.

A rendőrség néhány nappal ezelőtti bejelentése szerint a fővárosban fokozott ellenőrzést fognak tartani, ezt csütörtök óta csinálják és egészen vasárnap estig arra kell készülni, hogy több rendőrrel fogunk találkozni az utcákon, mint általában. Ez feltehetően indokolt is: tavaly februárban több támadás is volt Budapesten, az antifasiszták és a jobboldali szélsőségesek is megtámadtak embereket.

Lapunkkal a BRFK korábban azt is közölte, hogy két gyülekezést tiltottak be, mindkettőt a Bécsi kapu téren tartották volna szombaton. Ezek egyike a kitörési kísérlet áldozataira emlékezett volna, míg a másik a tavalyi antifa-támadások áldozataira.

Annyit azonban tudni, hogy szombaton 11 és dél között az Európai Baloldal fog tüntetni a neonácik ellen, a Magyar Antifasiszták pedig délelőtt tíz és délután egy óra között fognak vonulni a Duna partján álló cipőktől a Kossuth térre. Lesz azonban antifasiszta demonstráció a Széll Kálmán téren is, délután három és öt óra között.

Túrát és megemlékezést viszont nem kötelező bejelenteni, de három távon információink szerint lesz úgynevezett kitörés túra is, ezek délután indulnak. Lesznek, akik a Kapisztrán térről, és lesznek, akik a Virágos-nyeregtől fognak indulni, de többen mécsesekkel fognak a Kapisztrán térről a Széll Kálmán térre vonulni. Ezek viszont korántsem sima kirándulások: a civil megemlékezők mellett ezeken a túrákon többen nyilas, náci egyenruhákban szoktak vonulni, szélsőjobboldali jelképeket is megjelenítve.

A Telex azt írja, hogy a Vér és Becsület nevű neonáci szervezet kétnapos „megemlékezést” hirdetett, ezen koncertek lesznek, de ezeket eltérő, titkos helyszíneken rendezik, valahol „Magyarország területén”. A helyszíneket változatlanul nem hozták nyilvánosságra, csupán egy találkozási pontot jelöltek meg péntek estére a 19. kerületben.

Péntek délután és este Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelte a tömeg több helyszínen is, azt ígérték, hogy amíg Novák nem távozik, minden este tüntetni fognak. Megkerestük a BRFK-t, hogy jelentett-e már be bárki demonstrációt szombatra a Sándor-palota elé, ha válaszolnak, arról be fogunk számolni.