szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan szélesebb körben is elérhetővé válhat a Google térkép újdonsága: felhasználók emberi nyelven kérhetnek segítséget az alkalmazástól, amelyben a mesterséges intelligencia 250 millió hely közül válogat, hogy jó választ adjon.

Újabb területen veti be a Google a generatív mesterséges intelligenciát: a Google Maps több erre épülő funkciót is kap. Az új eszközöket egyelőre csak teszteli a vállalat, így viszonylag kevesen férhetnek hozzá ezekhez.

Első körben csak bizonyos területeken, és ott is csak a Helyi idegenvezetők szolgáltatás néhány felhasználója próbálhatja ki az újdonságokat.

A Helyi idegenvezetők azok, akik a Google Térképen véleményeket írnak, fotókat osztanak meg, kérdésekre válaszolnak, helyeket vesznek fel vagy szerkesztenek, illetve tényeket ellenőriznek a különböző helyekkel kapcsolatban. A Google célja, hogy a segítségével könnyebb legyen a felhasználók számára az új helyek felfedezése. A szolgáltatáshoz bárki csatlakozhat.

Figyelmeztet a Google: ezt semmiképp se tegye a mesterséges intelligenciával

Igazán figyelmes a Google: arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy még véletlenül se osszanak meg chatbotjával, a Braddal személyes adatokat. Ez mindenképpen dicsérendő, ugyanis a chatbotok (pontosabban a fejlesztőik) általában nem sorolják a prioritások közé a felhasználók privát szférájának védelmét.

A tesztkörbe beválogatott felhasználók természetes nyelven szólhatnak a Google Térképhez, hogy információkat kapjanak a különböző helyekről. Kérhetik például azt, hogy olyan találatokat jelenítsen meg a rendszer, ahol egy bizonyos nagyságú társaság asztalt tud foglalni, és az étterem képes kielégíteni az ételekre vonatkozó különböző igényeket. Ilyen lehet az, ha valaki csak gluténmentes ételt fogyaszt, vagy ha vegán, esetleg peszkateriánus.

A vállalat nagy nyelvi modellje több mint 250 millió helyszín között keres azon adatok alapján, amit például a Helyi idegenvezetők is megadtak róla. A Google szerint a rendszer működik, legyen bármilyen specifikus kérése a felhasználóknak.

Olyan videókat generál a Google új mesterséges intelligenciája, hogy még most is keressük az állunkat

A Google új mesterséges intelligenciája, a Lumiere rövid videókat készít, szöveg vagy akár egy számára példaként bemutatott fotó alapján.

Mivel generatív mesterséges intelligenciáról van szó, egy egyszerű keresési segédletnél jóval többet tudhat nyújtani. Például megjegyzi, hogy korábban milyen helyeket választott a felhasználó, így megpróbál hasonló hangulatú helyeket ajánlani neki.

A rendszer például arra is alkalmas, hogy olyan helyszíneket ajánljon, ahol esős idő esetén lehet jól eltölteni az időt. Ha pedig arra van szükség, ezt a keresést is tovább lehet szűkíteni például úgy, hogy olyan helyek ajánlását kéri a felhasználó, ahol gyerekbarát programokkal találkozni.

A szolgáltatás egyelőre az Egyesült Államokban használható, de ha a teszt jól sikerül, minden bizonnyal más régiókra is kiterjeszti majd a használatát a Google.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.