Saját kollégáját gázolta el munka közben egy kukásautósofőr

szemetes, szemétszállító, kukásautó, szemét
Two refuse collection workers loading garbage for trash removal.
Vágólapra másolva!
A sofőr úgy kezdett el tolatni, hogy tudta, hogy a munkatársa a hátsó lépcsőn áll, mégis tolatni kezdett, így a kolléga a kocsi mögé esett, és az egyik kerék ráhajtott.
Vágólapra másolva!

A vád szerint az 55 éves férfi 2022. június 24-én, 7 órakor Magyargécen, a Hunyadi úton vezetett egy kukásautót. Az egyik munkás megkérte, hogy tolasson vissza, mert egy kuka felborult.

A sofőr a külső visszapillantó tükrökbe nézve látta, hogy kollégája a kocsi hátuljához ment, és fellépett a hátsó részre szerelt lépcsőre, a másik férfi pedig a jobb oldali tartózkodó lépcsőre állt fel. A férfi ekkor tolatni kezdett, röviddel ezután a bal oldali

lépcsőn élló férfi elvesztette az egyensúlyát, és a kocsi mögé esett. A sofőr a kocsi a bal hátsó részével részben ráhajtott, és az alvázban elakadt férfi testét vonszolta.

A bal hátsó kerék még nem gördült át teljesen a férfi testén, amikor

a sofőr a visszapillantó tükörbe tekintve meglátta, hogy a kollégája cipője kilóg az autó alól és megállt.

A baleset során a férfi maradandó fogyatékossággal gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset vizsgálata során kiderült, hogy a kukásautó mindkét hátsó lépcsőjéből kiszerelték azokat a biztonsági érzékelőket, amik arra szolgálnak, hogy ha a lépcsőn áll valaki, ne tudjon hátrafelé menni az autó, és előre is legfeljebb 30-cal tudjon menni.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A sofőr tudta, hogy az érzékelők nem működnek, de mégis elkezdett dolgozni a hibás autóval.

A férfi arról is tudott, hogy ha tolatni kell, akkor a rakodó köteles a hátramenetet irányítani. Eközben a lépcsőn és a teherautó mögött senki nem állhat, azonban mégis megtette amit a kollégája kért, így felelős a balesetért.

Az áldozat szintén hibás volt annyiból, hogy

tudta, hogy tolatáskor a lépcsőn állni tilos.

Az ügyészség a sofőrrel szemben pénzbüntetés kiszabását és a közel kétszázezer bűnügyi költség megfizettetését javasolta.

Szintén tolatás közben ütötte el kollégáját egy kukásautót vezető férfi Debrecenben, ez esetben azonban a baleset halálos kimenetelű volt, hasonló tragédia történt 2 éve Gádoroson is.

5 évvel ezelőtt egy nagykanizsai vasutas gázolta halálra munkatársát, majd a bűntudat miatt öngyilkos lett.

Forrás: Ügyészség