Fontos magyar autós kutatás indult, az eredmények életeket menthetnek

Csepel, autóbaleset, autó, halálos baleset
Budapest, 2023. november 18. Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsi a XXI. kerületben 2023. november 18-án. Az autó egy villanyoszlopnak ütközött, a balesetben egy fiatal nő életét vesztette. A jármű kitört egy tűzcsapot és kidőlt a villanyoszlop is. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Rengeteg balesetet történik amiatt, mert valami elvonja a sofőrök figyelmét. Hazai kutatás keresi az okokat.
Vágólapra másolva!

"Januárban ismét nőtt a vasúti átjárós balesetek száma Magyarországon." "A figyelmetlen autós lassítás nélkül száguldott át a zebrán." "Az útkezelő hatalmas, figyelmeztető jelzésekkel ellátott járművébe csapódott az autópálya belső sávjában, lassítás nélkül." Hogyan történhetnek meg ezek a dolgok? Vajon mi vonja el ennyire a figyelmünket a vezetésről?

A baleseteket általában (több mint kétharmadukat) a "helytelen vezetési magatartás" okozza. E halmazon belül azonban átrendeződés tapasztalható Európában.

Miközben például a sebességtúllépés aránya csökken, egyre több a probléma a figyelem rövidebb-hosszabb ideig tartó hiányával.

Bár a világ rendőrségei, közlekedésbiztonsági szervezeti már jelzik ezt a problémát, egyelőre csak feltételezhetjük, hogy ezek a figyelmetlenségek nagyrészt a vezetés közbeni képernyőhasználatból adódnak.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Azért csak feltételezzük, mert Magyarországon nincs egzakt statisztikai adat erről, hiszen a rendőrségi jegyzőkönyvekbe csak a legritkább esetben diktálja be bárki is önként, hogy igen, mobiloztam vagy a kocsi menüjében babráltam. Maradnak a szemtanúk vallomásai, ritkán külső vagy belső kamerafelvételek, de leggyakrabban csak a bizonytalan sejtés: lehet, hogy a képernyőhasználat is oka volt a balesetnek.

Ráadásul

a képernyőhasználat már rég nem csak a mobiltelefon használatára, főleg nem csak telefonálásra vonatkozik.

Szinte minden új autóban ott a beépített érintőkijelző, a szinte teljes lefedettségű, nagy sebességű mobilinternet-kapcsolattal pedig a social media-felületek és minden képi és szöveges üzenet elér bennünket bármikor, vezetés közben is.

Az Észszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület révén magyar kutatás indult a témában: mennyit és hogy használja ezeket az eszközöket? Mi a tapasztalata, véleménye ezekről az autóban (buszban, kamionban)? Vannak javaslatai az eszközökkel és a szabályozással kapcsolatban? Volt már balesete az eszközök használata miatt? A kitöltés körülbelül 7-10 percet vesz igénybe, az eredményeket tanulmány formájában átadják a hazai és az európai közlekedésszabályozási, közlekedésbiztonsági intézményrendszernek.

A kérdőív itt található.