DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
Retro

F1-Archív: Száműzik a rajtrácslányokat

Newey nem bízik a Renault-ban, Alonso új kihívásra vágyott, Raikkönen csak próbaidős licencet kap – ezek történtek az elmúlt két évtizedben január 31-én, meg persze sok autóbemutató és teszt.

2023: Elkezdődött a csapatbemutatók sora: január utolsó napján a Haas prezentált – az amerikai csapat csak a fényezését mutatta be, amely új főtámogató révén újult meg.

2022: Megtörte a csendet Lewis Hamilton, aki a 2021-es Abu Dhabi Nagydíjon adott interjúja után szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. A hétszeres világbajnok jövőjéről ugyan nem nyilatkozott, helyette a a Mission 44 alapítványnak utalt egymillió fontos támogatást köszönte meg.

2021: Pierre Gasly is elkapta a koronavírust: ezzel az AlphaTauri franciája lett a hatodik F1-es versenyző, aki megfertőződött.

2020: Az Aston Martin nevét fogja viselni a 2021-es idénytől kezdve a Racing Point, miután a tulajdonos Lawrence Stroll részesedést vásárolt a brit márkából.

2019: A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner ígéri: elég időt adnak Gaslynak a bizonyításra a nagycsapatnál. Mint utóbb kiderült, ez az „elég idő” egy fél szezont jelentett, hiszen a nyári szünetben visszafokozták a franciát a Toro Rossóhoz.

2018: A Formula-1 vezetői bejelentették: az új szezontól kezdődően már nem láthatunk rajtrácslányokat a nagydíjakat megelőzően, mivel a Liberty szerint az már nem fér bele a brandről kialakult képbe.

archiv-0131-2018-gridgirl



2017: Nagy előrelépésre számít a Ferrari az erőforrás terén, miután a tervezésnél immár a 3D-s nyomtatás technológiáját is bevetették.

2016: Újabb ülés vár majd az F1-es technikai főnökökre februárban, miután a legutóbbi gyűlésen sem tudtak megállapodni a 2017-es szabályok kapcsán.

2015: Adrian Newey, a Red Bull tervezője nem túl optimista az esélyeiket illetően: a szakember nem hiszi, hogy a Renault akkorát tudott volna előrelépni a hibrid éra első évéhez képest, hogy harcba szállhassanak a vb-címért.

2014: Felipe Massa bizonyult a leggyorsabbnak a jerezi teszt utolsó napján a Williamsszel, de a legbizakodóbb a Mercedes lehet, amely már versenyszimulációt is teljesített – miközben a címvédő Red Bull mindössze hét kör után véget vetett a napjának.

2013: A csapatok közül másodikként a McLaren rántotta le a leplet az új versenyautójáról, az MP4-28-asról, amelyet Jenson Button és Sergio Perez vezethet majd.

archiv-0131-2013-dppi

2011: Három istálló is bemutatta a 2011-es gépét: a Team Lotus autója a T128-as, a Sauberé a C30-as, a Renault-é pedig az R31-es kódjelet viseli.

2010: A Sauber és a Renault egy évvel korábban is ezen a napon leplezte le az új F1-es autóját, de ennél is fontosabb, hogy az enstone-i istálló egyúttal ekkor erősítette meg, hogy Vitalij Petrov lesz a másik pilótája Robert Kubica mellett.

2009: A Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz állítja: nem kell kapkodniuk a Toro Rosso eladásával, s csak olyan érdeklődőnek mondanak igent, aki biztosítja a második csapatuk jövőjét.

2008: A Renault bemutatta az R28 névre hallgató autóját, amellyel Flavio Briatore csapatvezető szeretne újra győzelmekért csatázni, az istállóhoz visszatérő Fernando Alonso ellenben úgy látja, hogy a csapat egy másodperces hátrányban van a Ferrarihoz és a McLarenhez képest.

2007: Alonso zárta az élen a valenciai teszt második napját a McLarennel, megelőzve kollégáját, a Lewis Hamilton autóját vezető Pedro de la Rosát. Kimi Raikkönen negyedik helyen a Ferrarival.

archiv-0131-2006-dppi

2006: Alonso nemrég jelentette be, hogy 2007-től már a McLarent fogja erősíteni, ennek kapcsán mondta el a spanyol, hogy friss kihívásra vágyott – igaz, sejtelmesen arra is utalt, hogy a Renault is tehetett volna többet a maradásáért.

2005: A valenciai repülőtéren mutatták be a Williams FW27 névre keresztelt új autóját, amelyet Mark Webber és Nick Heidfeld fog vezetni – utóbbinak a szerződtetését az eseményen jelentették be, miután a németre szavaztak Antonio Pizzoniával szemben.

2004: Ron Dennis McLaren-főnök szerint ez lesz Michael Schumacher utolsó szezonja a Formula-1-ben – pedig szeretné, ha a német maradna, hogy Juan Pablo Montoyának velük legyen esélye legyőzni őt 2005-ben.

2003: Bemutatta a Williams a „teljesen új autóként” aposztrofált FW25-öst, amellyel a vb-címet veszik célba – annak ellenére is, hogy a BMW motorsportfőnöke, Gerhard Berger nem érzi azt elérhetőnek.

2002: Villogott a Sauber a barcelonai teszt negyedik napján: Nick Heidfeld érte el a legjobb időeredményt a C21-es kódjelű versenygép volánjánál.

archiv-0131-2001-dppi

2001: A hírek szerint csak próbaidős szuperlicencet biztosított az FIA az újonc Kimi Raikkönennek, akinek az első négy nagydíj során kell meggyőznie a Nemzetközi Automobil Szövetséget ahhoz, hogy a teljes évadra engedélyt kapjon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: