szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban már berendelték a római magyar nagykövetet és Szijjártó Péterrel is beszélt Antonio Tajani olasz külügyminiszter.

Még az EU Tanács február 1-jei rendkívüli ülése előtt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel annak a 39 éves milánói nőnek az ügyében, akit hétfőn Budapesten kéz- és lábbilincsben vezették elő – írja az Ansa olasz hírügynökség oldala. A nőt a tavalyi, kitörés nap környékén elkövetett budapesti utcai támadásokban való részvétellel vádolják.

„A mi törvényeink tiltják, hogy a fogvatartottat bilincsben és megalázó körülmények között mutassák, míg Magyarországon ez nem történt meg. Ez ügyben úgy gondolom, hogy helyes beavatkozni” – mondta az olasz szenátus elnöke, Ignazio La Russa a Rai3 tévécsatorna egyik műsorában.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter korábban már beszélt az ügyben kollégájával, Szijjártó Péterrel, és a római magyar nagykövetség ügyvivőjét is berendelték az olasz külügybe, hogy tiltakozzanak a nőt érintő bánásmód miatt.

Frissítés: szerdán délelőtt azt a tájékoztatást kaptuk a magyar külügyminisztériumtól, hogy Tajani még a múlt héten hétfőn, Brüsszelben hozta szóba a témát Szijjártónak.

Az olasz külügyminiszter azt mondja, már Szijjártóval is beszélt a lábbilincsben bíróságra vitt tanárnő ügyében

Tényleg diplomáciai szintre jutott a lábbilincsben elővezetett olasz szélsőbaloldali aktivista ügye, berendelték a római magyar nagykövetet és már Szijjártó Péterrel is beszélt Antonio Tajani olasz külügyminiszter. A nő apja már tavaly ősz óta próbálja felhívni a figyelmet a magyar börtönviszonyokra, amilyenek között lánya raboskodik.

Arról is beszélt azonban kedden a külügyminiszter, hogy Orbán Viktornak ehhez semmi köze, hiszen Magyarország szuverén állam, és a büntető eljárásokról nem ő dönt, hanem az igazságszolgáltatás. És az olasz külügy csak tiltakozhat, mert Salist egy Magyarországon elkövetett bűncselekmény gyanújával tartják fogva. Ennek ellenére az olasz miniszterelnök lapértesülések szerint telefonon is egyeztetett az ügyről Orbánnal.

A támadások irányításával megvádolt Ilaria Salis fogvatartási körülményeiről családja hónapok óta azt állítja, hogy nem felelnek meg az európai normáknak. Azt mondják, fél évig nem telefonálhatott, és borzasztó higiéniai körülmények között, szigorú őrizetben tartják, akár egy terroristát.

A hétfői ülésről szóló beszámolónkat itt olvashatják:

 

Budapesti antifa-támadások: Három évet kapott az egyik elkövető, a fő vádlott és egy társuk mindent tagadnak

Elkezdődött a tavaly februári antifasiszta támadások vádlottjainak pere. Mindannyian külföldiek, azért utaztak Budapestre, hogy szélsőjobboldalinak gondolt emberekre támadjanak. Az elsőrendű vádlottra az ügyészség 11, míg két társára három és fél év börtönt kért, ebből a másodrendű hármat meg is kapott. Míg a másodrendű vádlott mindent beismert, a harmadrendű azt is tagadja, hogy része lenne a bűnszervezetnek.