szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alexander Stubb egykori miniszterelnök és Pekka Haavisto volt külügyminiszter jutott tovább a finnországi elnökválasztás második fordulójába, miután a jelöltek egyikének sem sikerült megszereznie a vasárnapi első fordulóban a voksok több mint felét.

A YLE finn köztelevízió a szavazatok 84,8 százalékának összesítése alapján a honlapján közölte, hogy Stubb a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltjeként a voksok 27,2 százalékát szerezte meg, míg a liberális zöldpárti Haavisto 25,1 százalékát a vasárnapi voksoláson.

Harmadik helyen a szavazatok 18,9 százalékával a nacionalista Finnek jelöltje Jussi Halla-aho végzett. Negyedik helyezett pedig Olli Rehn, egykori uniós biztos, a finn központi bank főigazgatója a voksok 15,8 százalékával. A többi öt jelölt tíz százalék alatti szavazati arányt ért el.

A finn választási törvények értelmében ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor a második fordulóban - február 11-én - a két legesélyesebb jelölt között dől el az államfői tisztség sorsa.

A jelenleg második helyen álló Haavisto lenne az ország első zöld és nyíltan meleg elnöke. A 65 éves politikus klubestjei nagy szerepet játszottak a kampányában. A finn zenei élet vezető neveit hívja meg fellépni, majd maga Haavisto DJ szettje következik, aki a "DJ Pexi" művésznevet viseli. Főleg a 60-as és 70-es évek dalait játssza. A számok között mikrofont ragad, és a DJ-pult körül tömörülő rajongóinak elmondja, mit jelentenek számára a dalok- számol be a the Observer, a finn politikus egyik Helsinki estjéről.