Már vizsgálják az ukrán hadifoglyokat szállító gép feketedobozait, két nyugati ország is részt vehetett a gép lelövésében

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal Ukrajna
A Belgorodnál lelőtt gép maradványiat vizsgálja egy orosz nyomozó
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 704. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
07:09
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:15
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 4405 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5864 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:21
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök elégedett

Napi videójában az ukrán elnök összefoglalta a januári diplomáciai eredményeket, amikkel szerinte sikerült a nemzetközi figyelem középpontjában tartani Ukrajna függetlenségi harcát.

"Még rugalmasabbá tettük államunkat – ez kulcsfontosságú érv a nemzetközi kommunikációban. Arról szól, hogy mire vagy képes, mit tudsz elviselni és mit tudsz legyőzni. A világ odafigyel a kitartókra és merészekre" - mondta Volodimir Zelenszkij.

08:12
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna átvenne két brit hadihajót

Ukrajna gyorsabban nyerné meg a háborút, ha engedélyt kapna arra, hogy brit és más nyugati fegyvereket használjon Oroszország mélyén lévő célpontok ellen – jelezte az ukrán haditengerészet vezetője.

Olekszij Nyizspapa admirális a Sky Newsnak azt mondta, az egész konfliktus lefolyása egészen másképp alakult volna, ha az ukrán erők a kezdetektől korlátozás nélkül használhatnák a nyugati hadianyagot. Az ukrán parancsnok azt is mondta, hogy haditengerészete szívesen átveszi két brit hadihajó irányítását, amelyeket a hírek szerint a Királyi Haditengerészet idő előtt nyugdíjba küldene, mert tengerészhiány van a toborzási válság miatt.

„Biztosítani kell, hogy Oroszország örökre feladja a gondolatot, hogy Ukrajna irányába nézzen, beleértve a tengert is" – mondta Nyizspapa admirális.

09:00
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

A korábbi módszerek már nem működnek

Olekszij Nyizspapa szerint a tengeri háborúnak két célja van: megakadályozni, hogy az orosz haditengerészet megtámadja Ukrajnát, és lehetővé tegye a hajók számára az ukrán kikötők elérését. A háború harmadik éve azonban arra figyelmeztetett, hogy a korábbi támadási módszerek már nem működnek.

"Az ellenség alkalmazkodik, és nekünk is alkalmazkodnunk kell. A modern háború a technológiák háborúja. Aki technológiai értelemben nyer, annak győzelme lesz" - mondta az ukrán haditengerészet vezetője.

09:53
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Bizonyítékokra várnak

Ukrajna sürgette Oroszországot, hogy nyújtson bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a héten lelőtt katonai repülőgépen több tucat ukrán hadifogoly volt, ahogy azt állították. Kirillo Budanov, Ukrajna kémfőnöke az állami tévében megkérdezte, miért nem mutatott Oroszország egyetlen képet sem olyan ukrán katonák holttesteiről, akik a gép lelövésekor haltak meg?

10:32
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Február 9-én lesz a Biden-Scholz találkozó

Joe Biden február 9-én a Fehér Házban látja vendégül Olaf Scholz német kancellárt, hogy megvitassák az Ukrajnának nyújtott segélyek helyzetét.

Az amerikai elnök sürgette a Kongresszust, hogy fogadjon el egy kétpárti szenátusi megállapodást, amely a határellenőrzési intézkedéseket párosítja az ukrajnai segélyekkel. A tárgyalások kritikus ponthoz érkeztek a republikánus ellenzék erősödésével.

10:59
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz felderítők lelőttek egy ukrán testvérpárt

Egy orosz „felderítő és szabotázscsoport" lelőtt két embert – egy testvérpárt – szombaton egy ukrán faluban egy határon átnyúló behatolás közben – közölték helyi illetékesek. Az Andrijivkában történt támadás Ukrajnában, a Szumi régióban történt, egy 5 km-es pufferzónában az orosz határ mentén – azon a területen, ahol Kijev evakuálásra kérte a lakosságot. Az áldozatok egy 54 éves férfi és egy 68 éves nő voltak, akik egy terepjáróban utaztak – közölte az ukrán főügyész.

11:32
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Rájöttek a korrupciós tervekre

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) közölte, hogy korrupciós tervet tárt fel az ország hadseregének szánt összesen mintegy 40 millió dollárnak megfelelő fegyvervásárlás során. Az ukrán védelmi minisztérium által megerősített tömeges beszerzési csalásról szóló bejelentés óriási visszhangot vált majd ki az országban az orosz invázió közepette, és továbbra is a korrupció kiküszöböléséért folytatott küzdelem marad a fő kérdés, miközben Kijev az európai uniós tagság megszerzésére törekszik.

12:11
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Két orosz rakéta csapódott be Kremencsukban

A helyi kormányzó szerint orosz rakéták csapódtak be szombaton egy ipari területre a közép-ukrajnai Kremencsuk városában és tüzek gyulladtak. Filip Pronin, Poltava régió kormányzója a Telegramon azt írta, hogy két orosz ballisztikus rakéta találta el a várost. Később azt mondta, nem voltak áldozatok.

12:50
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Intenzív orosz támadás Szumiban

Az orosz erők az éjszaka folyamán nyolc települést támadtak meg a Szumi területen, több mint 24 robbanást okozva - közölte a szumi területi katonai közigazgatás.

A Szumi terület határ menti területeinek és településeinek lövedékei a Bilopolska, Shalyginska, Esmanska és Druzsbivska községeket vették tűz alá.

Az orosz aknavető lövedékek Esman és Druzsbiv községeket, valamint Bilopol községet is eltalálták, amelyet tüzérségi lövedékek és egy BMD ágyú is célba vett. Eközben Shalyginsk községet kézifegyveres tűz érte.

13:25
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Harkivot támadták az oroszok

Az orosz erők tegnap és ma reggel célba vették a harkivi terület egyes részeit, többeket megsebesítettek és épületeket rongáltak meg - közölte Oleg Szinegubov, a harkivi területi állami közigazgatás vezetője.

Összesen 20 települést ért támadás - mondta Szinegubov.

14:01
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország légitámadásokban célba vette az ukrán infrastruktúrát

Oroszország drón- és rakétatámadásokat indított Ukrajna széles területein polgári és kritikus infrastruktúrát célzó légitámadásokat - közölte a kijevi légierő.

 

A Reuters jelentése szerint az előzetes információk szerint a támadásoknak nem voltak áldozatai.  

Oroszország és Ukrajna az elmúlt hónapokban fokozta légitámadásait egymás területe ellen, amelyek kritikus katonai, energetikai és közlekedési infrastruktúrát céloznak.

14:24
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna bizonyítékokat követel

Ukrajna sürgette Oroszországot, hogy bizonyítsa be, hogy a héten lelőtt katonai repülőgépen több tucat ukrán hadifogoly volt, ahogyan azt állította. Az incidens körüli vita legújabb fordulatát az jelentette, hogy ukrán tisztviselők szerint egy orosz rajtaütés két civilt ölt meg a határuk közelében. Ukrajna kémfőnöke, Kijlo Budanov az állami televízióban megkérdőjelezte, hogy Oroszország miért nem mutatott képeket azoknak az ukrán katonáknak a holttesteiről, akik Moszkva állítása szerint a gép lelövésekor haltak meg. Kijev megerősítette, hogy aznap fogolycserére került volna sor - írja a The Guardian.

14:51
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin szerint Ukrajna a nácikat dicsőíti

Vlagyimir Putyin elnök szerint Ukrajna "dicsőíti" Adolf Hitler SS-gyilkos osztagát, és "a nácizmus felszámolására" esküdött, amikor megnyitotta a Leningrád ostromának 80. évfordulója alkalmából rendezett emlékművet - számol be minderről a brit sajtó.

Az orosz vezető többször hivatkozott a Szovjetuniónak a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelmére, hogy igazolja az Ukrajna elleni háborút.

15:21
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Nincs még orosz kézen Avdijivka

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az ukrán ellentámadások visszatartották az oroszokat az Avdijivka feletti teljes ellenőrzéstől. Az orosz erők súlyos személyi és hadianyag-veszteségeket szenvedtek el, amelyeket gyakran az ukrán légijárművek lőszerei okoztak – ismertette a minisztérium a hírszerzési jelentésében. Az orosz erők továbbra is megpróbálták megkerülni az ukrán erődítményeket, és behatoltak a város széleibe kiszolgáló alagutakon keresztül, de „az ukrán ellentámadások visszatartják az orosz erőket a városon belüli előrehaladástól".

15:50
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ez az orosz veszteség az ukránok szerint

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország 382 110 katonát vesztett Ukrajnában a teljes körű invázió kezdete óta.

16:32
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Három civil is meghalt

Legalább három civil meghalt az orosz támadásokban az ország keleti és déli részén - közölték ukrán tisztviselők. A dél-herszoni régióban található Beriszlavban egy drónból leejtett robbanóanyag egy embert ölt meg – mondta a kormányzó. Ketten meghaltak orosz tüzérségi lövöldözésben a keleti donyecki régióban – közölte az ukrán rendőrség.

17:04
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Donyeckben pusztító támadás volt

Három civil, köztük egy tizenéves fiú megsebesült egy éjszakai orosz csapásban a Donyecki területen - közölte az ukrán főügyészség.

Az orosz csapatok hajnali fél kettő körül indítottak rakétatámadást Myrnograd város egyik lakónegyede ellen, megsebesítve egy 15 éves fiút és egy 35 éves férfit saját otthonukban. Egy szomszédos ház 30 éves lakója agysérülést szenvedett.

A támadásban 14 lakóház és oktatási intézmény, valamint kilenc gépkocsi rongálódott meg.

17:24
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Egy ukrán drónt lőttek le az oroszok

Az orosz légvédelem ma lelőtt egy ukrán drónt a brjanszki terület felett - közölte Alekszandr Bogomaz regionális kormányzó a Telegramban.

17:58
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország-barát hackercsoport bejelentette, hogy az ukrán kormányt akarja megcélozni

A NoName05716 hackercsoport azt állítja, hogy más hackercsoportok, a 22?, a Skillnet, a CyberDragon, a Federal Legion, a People's Cyber Army és a Phoenix segítségével az ukrán kormány ellen készül.

A kibertámadások a háború kezdete óta aggodalomra adnak okot az ukrán tisztviselők számára, és az Ukrajna védelmével foglalkozó kontaktcsoport 12 országból álló informatikai koalíciót hozott létre.

18:31
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok egyre erősebben támadnak

Az orosz erők az elmúlt nap folyamán három rakétát, nyolc dróncsapást és 82 lövést indítottak ukrán csapatok és polgári infrastruktúra ellen - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara reggeli tájékoztatóján.

Több mint 100 település került tűz alá Csernyihiv, Szumi, Harkov, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv megyékben.

19:13
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Kupjanszk környéki harci sikerekről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk környékén az orosz haderő, miközben négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vert vissza - közölte vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán támadások közül hatot Kupjanszk könyékén hiúsítottak meg.

A Moszkvában kiadott tájékoztatásban az áll, hogy az ukrán fél vesztesége több mint nyolcszáz katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 330-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el, vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai és célpontok haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett több üzemanyag- és lőszerraktárt Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja megyében, egy harckocsit, négy pácélozott harcjárművet, négy gyalogsági harcjárművet, három HIMARS és sorozatvető-rakétát, valamint 28 drónt.

19:44
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

A németek szerint Európának többet kell tennie Ukrajna támogatásáért

Németország "megteszi a magáét" Ukrajna támogatására, és "szükség esetén még többet fog tenni", de Európának többet kell tennie - mondta Christian Lindner német pénzügyminiszter január 28-án.

Lindner megjegyzései egybecsengenek Olaf Scholz német kancellár szavaival, aki január elején azt mondta, hogy Németország Ukrajnának nyújtott katonai támogatása nem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a többi uniós ország csökkenő támogatását.

20:42
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán admirális: Ukrajnának meg kellene engedni a nyugati fegyverek bevetését orosz területeken

Ukrajna gyorsabban legyőzhetné Oroszországot, ha a nyugati országoktól, köztük Nagy-Britanniától kapott fegyvereket bevethetné oroszországi területek ellen is - jelentette ki Olekszij Nejizspapa admirális, az ukrán haditengerészet parancsnoka a Sky News brit hírtelevíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett vasárnap.

A katonai vezető kifejezte meggyőződését, hogy ha Ukrajnának lenne ilyen joga, a háború másképp alakulna.

Kijelentette, hogy az ukrán haditengerészet örömmel magához venné azt a két brit hadihajót, amelyet tengerészhiány miatt ki akarnak vonni a brit hadsereg állományából. "Lehetőséget kell kapnunk annak biztosítására, hogy Oroszország örökre feladja a gondolatot, hogy akár Ukrajna felé nézzen, beleértve a tengert is" - fogalmazott. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy viselkedik, mint egy "kisstílű bűnöző, aki ha tudja, hogy visszaütnek neki, nem bocsátkozik verekedésbe".

21:42
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Herszon régiót támadták az oroszok

Az orosz erők január 28-án támadást intéztek Ukrajna herszoni régiója ellen, amelynek során legalább két ember megsebesült - közölték az ukrán regionális hatóságok.

Mykhailivka faluban az oroszok csapást mértek egy civil épületre, megsebesítve egy 89 éves asszonyt.

Beriszlavban egy drónról robbanószerkezetet dobtak le, megsebesítve egy 54 éves férfit.

22:32
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadó van Ukrajna több térségében

Robbanásokat hallottak az ukrajnai Poltava régióban és Kremencsug körzetében. A térségben légiriadó van - írta a RIA Novoszty.

23:33
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Még idén vége lehet a háborúnak egy volt NATO főparancsnoka szerint

James Stavridis, a NATO európai erőinek volt főparancsnoka kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás után, még az idén lehetőséget lát a béketárgyalásokra Oroszország és Ukrajna között.

Úgy vélem, hogy az év vége felé közeledve, valószínűleg az amerikai elnökválasztás után megnyílik előttünk egy ablak a tárgyalásokra

- mondta Stavridis, írta a RIA Novoszty a Hill című lapra hivatkozva.
A nyugalmazott amerikai katonai parancsnok szerint a két ország közötti konfliktus "koreai háborús forgatókönyvvel" fog végződni. Kifejtette: ez azt jelenti, hogy Oroszország valószínűleg megtartja az ellenőrzést Ukrajna szomszédos részei, valamint a Krím felett.

Ugyanakkor azt jósolom, hogy Ukrajna csatlakozni fog a NATO-hoz. Véleményem szerint az erre vonatkozó megállapodás körvonalai valószínűleg még idén tisztázódnak

- mondta a NATO európai erőinek nyugalmazott parancsnoka.

00:09
január 28, 2024
Vágólapra másolva!

Több támadás is volt a Donyecki Népköztársaság területén

Az ukrán csapatok 26 alkalommal lőtték a Donyecki Népköztársaság területét, 81 lőszert lőttek ki - jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete. A jelentés szerint tizenegy lövés történt Donyeck, tizennégy Gorlovka irányában. Egy lövés volt Jaszinuvat felé - közölte a képviselet a Telegram-csatornáján.

05:34
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.