DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

Leclerc-szerződés: öt év, kilépési záradékkal?

Olasz lapértesülések szerint ismét igen hosszú távra írhatott alá a Ferrarival a monacói, méghozzá igen jó pénzért, de három év után életbe léphet egy kilépési záradék.

Csütörtök délután jelentette be a Ferrari, hogy a várakozásoknak megfelelően szerződést hosszabbítottak Charles Leclerc-rel. A közlemény azonban arról nem árult el részleteket, hogy pontosan mennyi időre írt alá a monacói: a versenyző a nyilatkozatában csupán annyit említett, hogy „számos” közös szezon áll még előttük, azaz annyi bizonyos, hogy többéves kontraktusról van szó, s a 2026-os új szabályrendszerrel fémjelzett korszaknak is vele vág neki a Scuderia.

A Gazetta dello Sport azonban beszámolt néhány részletről az új szerződés kapcsán. Az olasz lap értesülései arról szólnak, hogy „valószínűleg” az újabb megállapodás ugyanúgy öt évre szól, mint az előző, amelyet még 2019 legvégén írt alá Leclerc és amely a mostani évad végén járt volna le. Ha ez így van, akkor a ferraris pilóta rendelkezik a legtovább érvényes kontraktussal, megelőzve a Red Bullnál 2028-ig aláíró Max Verstappent is.

f1-leclerc-ferrari-2023_1



Persze aligha véletlen, hogy ha igaz is az öt év, nem említették ezt a hivatalos kommünikében. A Gazetta ugyanis úgy tudja, hogy van teljesítményhez kötött kilépési záradék Leclerc szerződésében, amely a harmadik esztendő után léphet életbe. Magyarán ez azt jelentheti, hogy amennyiben a Ferrari esetleg nem úgy teljesít az új szabályrendszer első két idényében, 2026-ban és 2027-ben, ahogy azt a monacói szeretné, akár távozhat is Maranellóból.

 

Anyagilag sem jár rosszul Leclerc

A Gazzetta cikkében természetesen a piszkos anyagiak is szóba kerülnek. Az olasz lap úgy tudja, hogy a monacói jelenlegi 25 millió eurós fizetése nagyjából megduplázódhat a szerződésének végére, amennyiben Leclerc kitölti azt.

Arról, hogy miért volt magától értetődő mindkét fél számára a hosszabbítás, itt írtunk részletesebben, a Formula Podcast legfrissebb adásában pedig arról is beszéltünk, hogyan befolyásolhatja alapjaiban az egész átigazolási piacot a csapattárs, a még a ferraris hosszabbításra váró, de az Audival folyamatosan szóba hozott Carlos Sainz sorsa:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: