Éghajlati káosz: a felmelegedés üteme drasztikusan felgyorsulhat

erózió talaj klímaváltozás felmelegedés Farmer in rubber boots standing on dry soil FARMER rubber BOOTS STANDING dry soil ground global warming CLIMATE change impact crops growth yield agronomist MAN male DROUGHT arid agricultural activity
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az 1960-as évek óta minden évtized melegebb volt az előzőnél – pontosan úgy, ahogyan azt számos klímamodell megjósolta. A tudományos közösségben azonban vita alakult ki arról, hogy a felmelegedés üteme felgyorsul vagy sem a következő időszakban, különösen a tavalyi „éghajlati káosz" fényében.
Vágólapra másolva!

Az éghajlati modellek bizonyos fokú gyorsulást jósoltak

James Hansen, a NASA egykori klimatológusa – aki az egyik legfontosabb korai, a globális felmelegedésre figyelmeztető tanulmányt publikálta – egy olyan jelentést tett közzé néhány hónappal ezelőtt, amely szerint

a felmelegedés üteme 2010 óta nem kevesebb, mint 50 százalékkal emelkedett.

Ezt a kollégái szkeptikusan fogadták, annak ellenére, hogy egyes éghajlati modellek bizonyos fokú gyorsulást jósoltak.

– mondta Zeke Hausfather, a Berkeley klímakutatója az Associated Pressnek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Az 1960-as évek óta minden évtized melegebb volt az előzőnél Forrás: Science Photo Library via AFP/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo

A Scientific Reports szaklapban publikált, új tanulmányt Audrey Minière, a franciaországi Paul Sabatier Egyetem környezettudósa vezette, ami most az óceánok hőmérsékletének gyorsuló felmelegedésére utaló jeleket talált.

– írják a kutatók tanulmányukban.

Minière és csapata kiszámította, hogy óceánjaink felmelegedése az 1960-as évek körül évtizedenként folyamatosan négyzetméterenként 0,15 watt (W/m2) volt. Azóta azonban ez az arány 0,91 W/m2 -re emelkedett.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy eredményeikben nagy eltérések mutatkoznak, és a korábbi évek adatai kevésbé megbízhatóak, de megállapításaik több különböző adathalmaz esetében konzisztensek.

Egy friss szakirodalmi áttekintés szerint 1971 és 2020 között az óceán felmelegedési üteme 0,48 W/m2 -nek felelt meg, míg 2006 és 2020 között ez az érték 0,76 W/m2 -re nőtt.

– magyarázta Hausfather a The Washington Postnak. – A tudósok ugyanis nagyrészt valami ilyesmire számítottak.

Túllépjük a korlátozásra vonatkozó globális kötelezettségvállalást

Több elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy mi okozhatja ezt a lehetséges gyorsulást, a felhőzet változásától és a tengeri jég elképesztő csökkenésétől kezdve (amely visszacsatolási rendszert hoz létre) a természetes változékonyságig, amely az emberi tevékenységek növekvő hozzájárulásával van összefüggésben.

Minière és munkatársai szerint a Föld felmelegedésének hosszú távú gyorsulása minőségileg összhangban van a szén-dioxid-koncentráció emelkedésével és az aeroszol-koncentráció csökkenésével ugyanebben az időszakban.

Úgy vélik azonban, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ezeket a változásokat megfelelően hozzárendelhessék.

Egy tűzoltó próbálja megfékezni az erdőtüzet a kolumbiai Caliban 2023. szeptember 22-én Forrás: Anadolu Agency/Getty Images

A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy hamarosan túllépjük a felmelegedés 1,5 Celsius fokra való korlátozására vonatkozó globális kötelezettségvállalást, függetlenül attól, hogy a hőemelkedés gyorsul-e vagy sem.

– emelték ki a klímakutatók. – A légkörünkben lévő többletenergia az éghajlati rendszereket egyik vagy másik végletbe rángatja, mint egy billegő forgófejet, mielőtt az felborulna, ami halálos árvizeket, tüzeket és viharokat eredményezhet.

Hansen szerint nem lesz vita jövő tavasz végén a témában, erre fel kell készülnünk.