Közel 30 milliós értékben lopott munkagépeket egy öttagú társaság egy lajosmizsei telephelyről

Vágólapra másolva!
Az öt férfi 65 darab, összesen közel 29 millió forint értékű munkagépet lopott egy lajosmizsei telephelyről. Az ötletgazda a lopást előre megtervezte, melyhez társakat hívott segítségül, akiknek pénzt ígért.
Vágólapra másolva!

A büntetett előéletű férfi korábban, szállítási munka közben már járt a lajosmizsei telephelyen. Így látta, hogy, az egyik csarnoképületben budapesti céghez tartozó építőipari munkagépeket tárolnak.

A férfi 2022 augusztusában elhatározta, hogy ellopja a munkagépeket.

A lopáshoz a férfi megszerezte a bekerített telephely kapujának távirányítóját, illetve 2 csarnoképület – köztük a munkagépeket tároló épület – lakatjának kulcsát.

Ezután a lopáshoz 3 társát hívta segítségül, végül a csapat kiegészült egyikük sógorával.

A férfiak megegyeztek, hogy a munkagépek az ötletgazda férfihoz kerülnek, és az eladásukból szerzett pénzből fizeti ki társait.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az öt férfi 2022. augusztus 12-ről augusztus 13-ra virradó éjszaka ment el a telephelyre lopni. Először

egy kisteherautóval négyen mentek a helyszínre, a kézzel mozdítható munkagépeket bepakolták a kocsiba, és egy lajosmizsei benzinkútra hajtottak, ahol a kisteherautót leparkolták.

Itt a négy férfi beszállt a társuk által vezetett kamionba, majd

visszamentek a telephelyre, hogy elhozzák a nagyobb munkagépeket is. Ehhez a szomszédos csarnoképületből egy targoncát vettek kölcsön,

amelyet az egyik férfi kezelt, a többiek pedig ezalatt a munkagépeket pakolták fel. Hajnali 4 óra körül az utolsó munkagépet is felrakták a kamionra, ezután elhagyták a telephelyet.

Az öt férfi végül 65 munkagépet lopott el közel 29 millió forintnyi értékben.

Az ötletgazda az ellopott munkagépek közül

45-öt Üllőn, egy közterületi parkolóban leállított pótkocsiban tárolta, amelynek rendszámtábláját is kicserélte. A rendőrök ezeket, és további 3 munkagépet megtaláltak és lefoglaltak,

így a lopással okozott kár több, mint fele megtérült.

Szintén nagy értékben lopott munkagépeket három kőműves Leányváron, akik nem voltak megelégedve a munkadíjjal, és így akarták kiegészíteni. Tavaly tavasszal pedig külföldről lopott munkagépeket kínált eladásra kedvező áron egy banda. 2020-ban pedig az I. kerületben egy építkezésről tűntek el munkagépek, majd egy évvel később ugyanez történt egy tatabányai építkezés során is.

Forrás: Ügyészség