szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

László Zoltán szerint a munkahelyi miliőnek nem használ az sem, hogy sokszor a középvezetők a szállón élő külföldiek túlórára való hajlandóságát a családos magyar munkavállalóktól is elvárták.

A külföldiek itteni munkavállalásával kapcsolatos, a törvényekbe foglalt ígéreteket legfeljebb mesebeszédnek lehet nevezni – nyilatkozta a Népszavának László Zoltán a Vasas Szakszervezet alelnöke.

László szerint a gyakorlatban a törvénybe foglaltakkal szemben az érvényesül, hogy a harmadik országból származó munkavállaló és a magyar munkás együtt dolgoznak, és ha létszámleépítés van, akkor a magyarnak mondanak fel. Ennek pedig az az oka, hogy a magyar munkavállalótól még a végkielégítés kifizetésének árán is olcsóbb megszabadulni, mint a kétéves szerződéssel érkezett külfölditől.

A hazai kölcsönzött munkaerőt leépíteni – ahogyan ez az elmúlt hónapokban sokszor megtörtént – a legegyszerűbb eljárások közé tartozik. Amennyiben a kölcsönbe vevő visszamondja igényét, akkor ez olyan gazdasági ok, ami alapján a kölcsönbe adó minden további nélkül megszünteti a munkaviszonyt – írja a lap.

Múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből december óta 60 magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el, miután azok betanították a helyükre érkezett vietnámi dolgozókat. A hírek hatására a Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálatot ígért.

A Bumchun salgótarjáni üzeme még a kormánytól is kapott 2,65 milliárd forint támogatást, kétszáz munkahely megteremtését vállalták.

A tárca hosszú közleményében nem győzte hangsúlyozni, hogy „a magyar munkaerő az első”, és felidézték, hogy 2023 őszén éppen ezért elfogadtak egy „minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt”. A közleményben egyben verbálisan odacsapnak a szabályokkal trükköző cégeknek, ugyanis arra hívják fel „minden érintett szereplők figyelmét, hogy a kormány megvédi a magyar családokat és a magyar munkahelyeket”. Emlékeztetnek, hogy vendégmunkást csak akkor lehet felvenni, ha magyar munkaerővel már nem lehet feltölteni az üres álláshelyeket.

Később a hírekre reagált a salgótarjáni gyár ügyvezető igazgatója, Kim Ho Youn is, aki elmondta, hogy az elbocsátott munkások között nemcsak magyarok hanem vietnámiak, kirgizek és ukránok is vannak, és a létszámleépítést az autóiparban tapasztalható megtorpanással indokolta.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.