Időjárás

Megbénította a német tartományi fővárost az intenzív havazás - videók

A müncheni repülőtér törölte a járatokat. A helyi média szerint ez volt a legnagyobb havazás Münchenben az 1933-as feljegyzések kezdete óta.

2023.12.02 20:17ma.hu

Rendkívüli hóesés és fagypont alatti hőmérséklet vezetett szombaton káoszhoz a bajor tartományi fővárosban, Münchenben, mivel a téli vihar megbénította a légi és vasúti közlekedést, közúti balesetekhez vezetett, és egy Bundesliga-futballmérkőzést is lefújtak.

Németország nagy részén az elmúlt napokban jeges hőmérséklet uralkodott, a szombati havazás azonban Münchenben volt az eddigi legintenzívebb. A meteorológiai szolgálatok szerint péntek este és szombat kora reggel között több mint 40 centiméter hó hullott, amely a mintegy 6 millió embernek otthont adó müncheni nagyvárost beterítette.

A veszélyes körülmények miatt legalább 760, a müncheni repülőtérről induló járatot kellett felfüggeszteni - közölte egy szóvivő a CNN-nek. Miután kezdetben szombat délutánig felfüggesztették a légi közlekedést, a müncheni repülőtér később megerősítette, hogy vasárnap reggel 6 óráig zárva tart.

A törölt járatok között voltak olyanok is, amelyek Dubaiba érkeztek volna, ahol a COP28 klímacsúcsot tartják.

A buszok, villamosok és számos vasúti járat közlekedését is felfüggesztették a rossz körülmények miatt - közölte a müncheni tömegközlekedési vállalat. A Deutsche Bahn, a német nemzeti vasúttársaság közölte, hogy a vasúti közlekedés hétfőig "súlyosan érintett" lesz. Az időjárás, amelynek következtében a hőmérséklet jóval nulla Celsius-fok alá süllyedt, Ausztria, Magyarország, Svájc és a Cseh Köztársaság egyes részein is befolyásolta a közlekedést.

A Suddeutsche Zeitung című regionális kiadvány szerint nagyszámú ember rekedt a müncheni főpályaudvaron. "Hajnali egy óra óta itt ülök ezen a helyen" - mondta a kiadványnak egy utas. "Csak azt szeretnénk tudni, hogy van-e még esélyünk kijutni innen".

A müncheni lakosokat figyelmeztették, hogy ne próbáljanak meg autóval közlekedni, hacsak nem feltétlenül szükséges - közölte a város rendőrsége közleményben. Egyes dél-bajorországi lakosokat arra figyelmeztettek a hatóságok, hogy ne hagyják el otthonaikat - jelentette a CNN.

Az alsó-bajorországi rendőrség közölte, hogy legalább 350 beavatkozást hajtottak végre, hogy segítsenek a körülmények által érintett embereknek péntek este - írja a The Guardian. Öt ember megsérült közúti balesetekben - tette hozzá a jelentés.

A Bayern München és az Union Berlin szombatra tervezett labdarúgó-mérkőzését elhalasztották, a bajor klub közleményében "biztonsági kockázatokra" hivatkozott.

A Bayerischer Rundfunk bajor műsorszolgáltató közölte, hogy a péntekről szombatra virradóra Münchenben mért havazás volt a legtöbb, amelyet az állam fővárosában valaha is regisztráltak a feljegyzések 1933-as kezdete óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.