DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

Albon nem politizál – ezt szereti benne csapatfőnöke

A Williams versenyzője még a 2023-as F1-es szezon során is rengeteget fejlődött. James Vowles csapatfőnök nem csupán gyorsasága miatt tartja sokra Alex Albont.

2021-ben még úgy tűnt, Alex Albon Formula-1-es pályafutása befejeződhetett a Red Bulltól való menesztéssel és a rajtrácsról való kiszorulással, három évvel később azonban a thaiföldi pilótát a mezőny egyik csapatvezérének tartja a közvélemény, aki 2022-ben és különösen 2023-ban hátán vitte a Williamst. A versenyző 27 éves, de még tavaly is sokat fejlődött, a tendencia pedig folytatódni fog – jelentette ki James Vowles.

„Nagyjából nyolc éve ismerem Alexet, és alig vártam, hogy megérkezzek a csapathoz, ahol feléleszthettük a korábbi kapcsolatunkat. Igazán gyors és rendelkezik a megfelelő hozzáállással, ami nagyon fontos, nem csupán nála, de bármelyik versenyző esetében is, hogy a legtöbbet hozza ki magából” – nyilatkozta az Autosportnak a Williams csapatfőnöke.

„Ha jól megfigyeltük őt a 2023-as év folyamán, és beszéltünk vele nyíltan és őszintén, akkor megállapítható, nem ugyanaz a versenyző, akivel Bahreinben kezdtünk. A szezon folyamán is érettebb lett, miközben a legtöbbet hozta ki az autóból. Az ő hihetetlen versenyeinek köszönhetően lettünk hetedikek idén. A csapat is kiváló munkát végzett az autó összerakásával, de neki kellett egyes versenyeken elejétől a végéig négy-hat autót maga mögött tartania. Nagyon meggyőző volt.”



A thaiföldi még egy erényére rávilágított a csapatfőnök: Albon nem játszmázik és nem mélyed politikai kérdésekbe, ami jelentősen megkönnyebbíti kapcsolatát a csapattal.

„Még mindig fejlődik, egyre érettebbé válik. Azt is szeretem benne, hogy nem polizitál: csak be akar ülni az autóba és gyors akar lenni. Ezért is működik ez tényleg hatékonyan” – mondta James Vowles.

Így változott meg a Red Bull-os időhöz képest

Arról Albon beszélt egy másik interjúban, hogyan változott meg karaktere három-négy évvel ezelőtthöz képest, amikor a Red Bullnál versenyzett. Akkoriban a csapat érdekeit helyezte az első helyre, nem törődve saját igényeivel, ami kimerültség formájában ütött vissza.

„Túlságosan is egy ’igen, uram’ ember voltam a Red Bullnál. Nagyon vágytam arra, hogy lenyűgözzem és kielégítsem az embereket, így igent mondtam mindenre, legyen az szimulátoros munka, PR-feladat vagy akármi más. Mindig a csapat érdekeit helyeztem előre, ami azt jelentette, hogy kifulladtam, mire egyáltalán beülhettem az autóba” – magyarázta Albon.

„Most sokkal hajthatatlanabb vagyok. Már a saját érdekeimet helyezem előtérbe, mert többet kell törődnöm magammal, mint amennyit mások törődnek velem. meg kell lenni az egyensúlynak abban, hogy én készenlétben vagyok a csapat számára, és hogy a csapat akarjon készen állni számomra” – beszélt arról, hogyan változott meg az előző években: ez a jellemfejlődés is segített abban, hogy mára egy sokkal eredményesebb és pozitívabb megítélésű versenyző legyen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: