DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

Továbbra is érdeklődik az F1 iránt a Porsche?

A Red Bull-lal való együttműködés kútba esett, de továbbra is vonzó szériának tartja a száguldó cirkuszt a német gyártó – jóllehet, nem a következő néhány évben.

2022-ben, amikor az Audi bejelentette, hogy a Sauber gyári partnereként 2026-ban beszállnak a Formula-1-be, sokáig úgy tűnt, hogy a Volkswagen-csoport másik márkája, a Porsche is érkezni fog a királykategóriába.

A Porsche a Red Bull-lal folytatott tárgyalásokat arról, hogy partnerségre lépjenek az energiaitalosok nemrég létrehozott saját motorrészlegével. Az egyeztetések azonban megrekedtek: a Red Bull szerint azért, mivel a Porsche túl nagy befolyást szeretett volna a csapatban.

Emiatt végül az együttműködés meghiúsult, a Porsche bejelentette, hogy nem csatlakoznak motorgyártóként az F1-es mezőnyhöz 2026-ban, míg a Red Bull végül a Forddal kötött megállapodást.

porsche-logo



Ez azonban nem jelenti azt, hogy a patinás márkánál végleg lekerült volna a napirendről az esetleges F1-es szerepvállalás. A Blackbook Motorsport által készített interjúban Michael Dreiser, a Porsche motorsport-értékesítési igazgatója így felelt a Formula-1-et firtató kérdésre:

„Az autósport mindig is ott lesz a márkaidentitásunk középpontjában. A Formula-1 továbbra is egy érdekes sorozat számunkra” – jelentette ki Dreiser, aki azonban gyorsan le is hűtötte a kedélyeket, hogy nem a közeljövőben fontolhatják meg újból az F1-es beszállást:

„A következő néhány évben a jelenlegi gyári programjainkra koncentrálunk a Porsche 963-assal a WEC-ben és az IMSA-ban, valamint a Porsche 99X Electrickel a Formula-E-ben. Ezekben összetett győzelmekért szeretnénk küzdeni. Ez a hagyományunk és a fő fókuszunk, és ezen túl nem kommentálunk találgatásokat.”

A Porsche nélkül is összesen hat motorgyártó lesz jelen az F1-es rajtrácson 2026-tól: a Ferrari, a Mercedes, az Alpine, a Red Bull–Ford, az Audi és a Honda, hozzájuk pedig 2028-ban még a General Motors is csatlakozhat Cadillac márkájával, amennyiben az Andretti zöld jelzést kap a tizenegyedik csapatként való csatlakozásra az F1-től.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: