DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Tereprali

A 9. helyen zárta az Africa Eco Race-t a Varga, Toma páros

Egy apró technikai malőr okozott zavart a Varga Racing Teamnek a 2024-es Africa Eco Race tizenegyedik szelektív szakaszán, amelyet ennek ellenére sikeresen teljesített a Varga, Toma páros. A viadal eredményébe beszámító utolsó menetet a 9. helyen fejezte be a magyar egység – ugyanebben a pozícióban zárják az autós kategória összesítését is.

Hagyomány az Africa Eco Race-en, hogy a viadal értékelése az utolsó mauritániai szakasszal zárul, a szenegáli, óceánparti zárómenet a kezdetek óta csak demonstrációs célokat szolgál. Éppen emiatt az utolsó mauritániai penzum mindig izgalmasabb a szokásosnál: van, akinek azért, mert pozícióért harcol és az utolsó esélyt próbálja megragadni, másoknak azért, nehogy az utolsó métereken történjen valami olyan, amely miatt kárba vész a kéthetes futamon elvégzett összes munka.



Varga Imre és navigátora, Toma József Csimpi már az előző napon is a biztos célbaérkezést tartotta szem előtt, így ennek jegyében vágtak neki az Akjoujt és Nouakchott között kijelölt 248 kilométeres távnak is. Akadt ugyan egy váratlan technikai malőr, amely hátráltatta őket, de a 200-as rajtszámú Toyota Hilux Overdrive legénységét nem lehetett feltartóztatni: a magyar duó 2 óra 44 perc 47 másodperces idővel ért célba, amivel az autós kategóriában a 9. helyet csípték meg. A második szelektíven elszenvedett futóműtörés, valamint a szakasz félbeszakítása miatt 8 óra 28 perces időbüntetést cipelő formáció a 9. helyen zárja az autós kategória összesítését. A csapat eddigi legjobb eredménye az Africa Eco Race-ena 2022-es futamon elért 6. pozíció volt.

„Akárcsak tegnap, ezen a napon is biztonsági autózásra törekedtünk, nem vállaltunk semmilyen kockázatot. Egyrészt az eredménylista állása alapján nem volt miért hajtani, másrészt nem akartunk semmilyen hibába beleszaladni. Láttuk az évek során elégszer, hogy ezen az utolsóelőtti, de mégis utolsó szelektíven csúnya dolgok tudnak történni. Hála a szervizcsapatunk kiváló munkájának, az autó az egész verseny alatt kifogástalanul üzemelt, viszont épp ma adódott egy elektronikai hibán. Jó húsz percet vesztegeltünk a dűnék között, de sikerült megjavítani és be tudtuk fejezni a szakaszt. Ezzel biztossá vált, hogy a legfontosabb tervünket valóra tudjuk váltani és eljutunk a célig, ott leszünk Dakar mellett, a Rózsaszín tó partján. Most csakis ez számít, az eredményen és egyebeken majd rágódunk később. Irány Szenegál, várjuk a holnapi célceremóniát, ahol a csapattal együtt biztosan meg fogjuk ünnepelni a célba érkezést!” – mondta a szakasz céljában Varga Imre.





A tizenegyedik szakaszt az autósoknál a Feryn Dakar Team párosa, Pascal Feryn és Kurt Keyers nyerte egy Toyotával, míg a kategória győztese a második szakasztól kezdve mindvégig élen álló Apache-egység, Gautier Paulin és Rémi Boulanger lett.

A szakasz célja után a mezőny határt lép és megérkeznek Szenegálba. Az éjszakát Saint-Louisban töltik, majd vasárnap jöhet a tradicionális finálé: az Atlanti-óceán partján 23 kilométeres örömszáguldás következik, a kategóriák képviselői egyszerre rajtolnak, a befutó pedig legendás Rózsaszín tó partján történik meg, ahol áthaladhatnak majd a célkapun.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: