DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

Két F1-es istállónál is próbálkozott az F2-es bajnokcsapat

A 2022-ben az F1 előszobájában csúcsra jutó juniorgárda tulajdonosa elismerte: a Haasszal és a Williamsszel is beszéltek – de alighanem rosszkor próbálkoztak.

Az egekbe szökő népszerűségnek köszönhetően számos istálló igyekezett bekerülni a Formula-1-es mezőnybe az elmúlt időszakban: a hírek szerint összesen hét jelentkező adta be a pályázatát tavaly, amikor az FIA megnyitotta a lehetőséget számukra. Közülük végül csak az Andretti–Cadillac formáció kapott a részükről zöld jelzést, az F1 oldaláról azonban még mindig komoly az ellenállás az esetleges 11. csapattal kapcsolatban – arról, hogy hol tart mostanság a több mint egy esztendeje húzódó ügy, itt írtunk néhány napja.

Egy másik módja – és erre kapacitálják az F1 illetékesei is például az Andrettivel összeálló General Motorst – a száguldó cirkuszba való beszállásnak az lehetne, hogy egy jelenlegi gárdát vásárolna fel az érdeklődő alakulat. Mint kiderült, ilyen téren is volt próbálkozó, méghozzá az MP Motorsport révén.

f2-mp-motorsport-drugovich

2022-ben Felipe Drugovich az MP Motorsporttal lett bajnok az F2-ben


 

Az MP Motorsport egy holland istálló, amely többek között az F1 előszobájának számító Formula-2-ben és Formula-3-ban, valamint a Formula Regionalban, F4-es szériákban és a női F1 Academyben is szerepel. És nem is rosszul, hiszen 2022-ben Felipe Drugovich náluk versenyezve lett bajnok a Formula-2-ben, sőt az MP Motorsport a csapatok értékelésében is elsőként végzett, míg tavaly az F3-ban végeztek bronzérmes pozícióban az alakulatok között.

Most az MP Motorsport tulajdonosa, Henk de Jong a Ziggo Sportnak beszélt arról, hogy több F1-es csapatnál is kopogtattak, közülük kettőt nevesített is:

„Tényleg egy pilótafejlesztő csapat vagyunk, de a Formula-1-es istállók számára. Versenyzőket edzünk a Williams, a Red Bull, az Alpine számára. Nagyon szorosan együttműködünk a Formula-1-es csapatokkal, de az F1 egy teljesen más sport, ott egy egészen másik világgal szembesülsz. És lehet, hogy ez a lépcsőfok túl messze van számunkra.”

f1-haas-williams

„Rendkívül komolyan megnéztük a lehetőséget. Tavaly még fel is vettük a kapcsolatot Formula-1-es alakulatokkal. Beszéltünk többek között a Haasszal, valamint beszéltünk a Williamsszel is” – fogalmazott De Jong.



 

Túl drágává váltak az F1-es csapatok

Ahogy arra Michael Andrettiék is utaltak már az előző hónapokban, a csapatfelvásárlás azért sem opció, mert az F1 megugró népszerűsége az istállók árát is felsrófolta. Ugyanerről számolt most be az MP Motorsportot tulajdonló Henk de Jong is:

„Ami jó a Formula-1-es csapatok szempontjából, hogy az elmúlt három-négy év alatt több mint megduplázódott az F1-es istállók ára. Szóval lehet, hogy rosszkor beszéltünk velük, és három-négy esztendővel korábban kellett volna ezt megtennünk. A csapatok szerencséjére most aranyárban mérik az értéküket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: