Nagyot ugrott az Ötöslottó nyereményösszege

Szerencsejáték Zrt..
Szerencsejáték Zrt..
Vágólapra másolva!
Közel egymilliárd forinttal nőtt az Ötöslottó főnyereménye egyik hétről a másikra, az óriási változás mögött a nyereményeket terhelő személyi jövedelemadó megszűnése áll. Változatlan alapjátékár mellett - a január elsejétől életbelépő törvényi változás hatására - 2024-től növekednek a számsorsjátékok nyeremény összegei, valamint gyorsul a főnyeremény halmozódás mértéke is.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Az Országgyűlés által tavaly elfogadott, 2024. január elsejétől életbe lépett jogszabályváltozás szerint megszűnik a tradicionális számsorsjátékok nyereményeit terhelő 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadó kötelezettség, amely korábban a játékosok nyereményeit terhelte, és amit a játékot szervező Szerencsejáték Zrt. vont le és fizetett meg a költségvetésnek.

Dr. Uszkay-Boiskó Sándor, a Szerencsejáték Zrt. stratégiai igazgatója a változással kapcsolatban azt mondta:

Ez utóbbi változás látható most az Ötöslottó esetében. A legismertebb számsorsjátékon már féléve halmozódik a főnyeremény, és most a személyi jövedelemadó kivezetésével a januári első sorsolást követően csaknem 1 milliárd forinttal, egészen pontosan 900 millió forinttal ugrott meg a nyereményérték, amely a következő sorsoláson már várja a játékosokat.

Forrás: Origo

A Kenó és a Puttó fix nyereményszorzós játékok, ezért ennél a két játéknál a növekedés január 1-jétől az egyes nyereményszorzóknál lesz majd tapasztalható. A Kenónál ez azt jelenti, hogy

a maximális nyeremény 2,625 milliárdra növekszik a korábbi 1,75 milliárdról.

Kicsit kakukktojás a Joker, ami önállóan nem játszható játék. Itt a fix nyeremények növekednek (2 000 Ft-ról 2 500 Ft-ra, 20 000 Ft-ról 25 000 Ft-ra, 200 000 Ft-ról 250 000 Ft-ra, 2 000 000 Ft-ról 2 500 000 Ft-ra) a halmozódó főnyeremény várható értékének változatlansága mellett.

- hangsúlyozta dr. Uszkay-Boiskó Sándor stratégiai igazgató.

Szerencsejáték Zrt. - Ötöslottó Forrás: Origo

Inámi-Bolgár Rita, a Szerencsejáték Zrt. gazdasági igazgatója hozzátette:

A felelős játékszervezési szempontok továbbra is magas szinten érvényesülnek: a tradicionális lottójátékok a játékszenvedély szempontjából alacsony kockázatú játékoknak minősülnek. Az ezt vizsgáló, nemzetközileg alkalmazott célszoftver ugyanis a legalsó, alacsony kockázatú kategóriába sorsolja a számsorsjátékokat.

A fenntartható, környezettudatos gazdálkodás szellemében a szerencsejáték felügyeleti szerv (SZTFH) engedélyével a régi segédszelvények az új nyereményszorzókat tartalmazó szelvények megérkezéséig, de legfeljebb 2024. december végéig használhatók. Az új nyereményszorzókról tájékoztatjuk a játékosokat.