Elméletből gyakorlat: ötgólos győzelemmel csoportelső Magyarország!

Vágólapra másolva!
2024.01.08. 18:50
null
A magyar csapat megoldotta az első két meccs után nagyon nehéznek ígérkező feladatot (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)
A férfi vízilabda Európa-bajnokság B jelű csoportjának utolsó fordulójában a magyar válogatott 10–5-re megverte a remek formában lévő olaszokat, és így a csoport élén végezve jutott a legjobb nyolc csapat közé.


FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (ZÁGRÁB, DUBROVNIK)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 10–5 (0–1, 3–0, 4–3, 3–1)
Zágráb. Vezette: Margeta (szlovén), Segurana (spanyol)
MAGYARORSZÁG: GYAPJAS V. – FEKETE G. 3, VIGVÁRI VINCE 2, Tátrai, KOVÁCS P. 1, BURIÁN 1, POHL. Csere: NAGY ÁDÁM 2, HÁRAI 1, Varga V., Vigvári Vendel, Vismeg Zs. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
OLASZORSZÁG: DEL LUNGO – Fondelli 1, Canella, Velotto 1, BRUNI, Echenique, N. Presciutti. Csere: Dolce 1, MARZIALI 1, Condemi 1, Damonte, RENZUTO. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Emberelőny-kihasználás: 13/6, ill. 12/2
Gól – ötméteresből: –, ill. 3/1
Kipontozódott: Vismeg Zs. (22. p.), N. Presciutti (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: – Elképesztően büszke vagyok a csapatomra, óriási szívvel, rendkívüli energiával és hatalmas fegyelmezettséggel játszottuk végig a mérkőzést. Bíztam benne, hogy a játékunk meccsről meccsre fejlődik, de talán ez nem volt benne a pakliban. Hatalmas lépést tett mindenki előre, és csapatként is kiváló teljesítményt nyújtottunk. Az utolsó időkérésnél beküldtem mindkét centert, azt gondoltam, hogy ebből lesz egy lövőhelyzet, végül lett is. Velünk volt a szerencse, oda pattant a labda, ahová kellett, abból lett egy kiállítás, de azt a fórt még be kellett lőni. Sporttörténeti meccs volt.

ÖSSZEFOGLALÓ

Bánhatja, aki nem látta. A magyar férfi vízilabda-válogatottnak elméleti esélye volt a csoportgyőzelemre a Horvátországban zajló Európa-bajnokságon, ehhez legalább öt góllal kellett megverni az utolsó fordulóban az addig hibátlan olaszokat, minden más eredmény harmadik helyet és kötelező nyolcaddöntőt jelentett volna. Nos, Varga Zsolt együttese semmivel sem törődve átültette az elméletet gyakorlatba, és a torna eddigi legnagyobb szenzációját okozva, valami egészen elképesztő bravúrral 10–5-re verte meg az olaszokat.

Tíz-ötre. Az olaszokat.

A megfiatalított magyar válogatottól a bármilyen különbségű győzelem is gyönyörű lett volna, elvégre mostanában nem szoktunk jól kijönni az olaszok elleni meccsekből, elég csak a 2019-es kvangdzsui világbajnokság elődöntőjére vagy a 2022-es hazai rendezésű vb negyeddöntőjére gondolni. Öt góllal tétmeccsen egyébként legutóbb a 2001-es budapesti Eb csoportkörében győztük le őket, akkor éppen 10–5-re, de mikor volt már az is.

Varga Zsolt előzetesen azt kérte a játékosaitól, hogy a mérkőzés minden egyes percét használják fel a fejlődésre, de azt gyorsan hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy ez a meccs ne lenne háború. A játékosai ennek megfelelően elképesztő energiákat mozgósítottak védekezésben, a helyükön voltak a blokkok, Gyapjas Viktor pazarul védett, egyetlen olasz emberelőnyös gólt láthattunk az első nyolc percben. Viszont ezzel is vezetett az ellenfél, amely szintén szigorúan védekezett, olyannyira, hogy a mieink nem találták el a kaput az első negyedben.

Hanem aztán utána!

Emberelőnyből végre nem a feladásokat erőltettük a kapufához, előbb Vigvári Vince, majd a másik oldalról Burián Gergely törölt be egy fórt, a kettő között Gyapjas ötméterest is védett. Továbbra is a védekezés magasiskoláját mutatták be a mieink, ráadásul nem egész négy másodperccel a vége előtt Nagy Ádám meglőtte a meccs első akciógólját, 3–0-ra hoztuk ezt a szakaszt, kezdett bravúrszaga lenni a meccsnek.

Az olaszok mestere, Alessandro Campagna nem túlzottan izgult, azok után, hogy az eltiltott Edoardo Di Somma mellett a másik legnagyobb csillagát, Francesco Di Fulviót sem nevezte a meccsre, a félidőben meghúzta az előre tervezett kapuscserét, Marco Del Lungo helyett beállt Gianmarco Nicosia. Aki aztán 40 másodperc alatt benyelt két gólt, az elképesztően nagyot melózó Kovács Péter fórból, az egész tornán egyenletesen jól játszó Fekete Gergő akcióból volt eredményes, 5–1-nél jött is Campagna időkérése. Úgy tűnt, a szavai hatottak, két gyors gólt lőttek az olaszok, de erre is volt válaszunk. Hárai Balázs centerakciógóllal jelentkezett, a védjegyszerű csavargólja után megint Vigvári Vince következett, végül egy olasz emberelőnyös találat után 7–4-es magyar vezetésről kezdődött az utolsó szakasz. Közben Del Lungo visszaállt az olasz kapuba.

Ekkor már eljátszottunk a gondolattal, hogy okos játékkal akár meglehet a bravúrszámba menő, önbizalmat adó győzelem, de a magyar válogatott ennél is többre vágyott. Olasz góllal indult a záró negyed, és akkor a mieink úgy döntöttek, hogy nem osztanak több lapot az ellenfélnek. A védekezés továbbra is feszes volt, elöl pedig Fekete suhintott egyet akcióból, egyet fórból, három perccel a vége előtt 9–5-re vezettünk, és hirtelen azt kellett számolgatni, hogy ezt a periódust egy góllal végül is meg lehet nyerni… Blokk itt, blokk ott, aztán a legvégén magyar fór, ez sem akármi, elsőre védett a kapus, másodikra Nagy Ádám pont úgy, pont annyival a vége előtt belőtte a tizediket, mint a második negyed végén a harmadikat.

Magyar extázis, olasz döbbenet, 10–5-ös győzelem, csoportgyőzelem, bérelt hely a negyeddöntőben. Szenzáció. Korszakos bravúr. Ezek után ki tudja, hol van a vége…

A csoport másik mérkőzésén
Grúzia–Görögország 9–18
(2–5, 3–6, 3–3, 1–4)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
M
Gy
Ny. Szl.
V. Szl.
V
LG–KG Gk
P
1. MAGYARORSZÁG
3
2

1
33–26
+76
2. Olaszország3
2

1
42–23
+196
3. Görögország
3
2


1
36–32 +46
4. Grúzia
3



3
25–55–300

PERCRŐL PERCRE


8. PERC VÉGET ÉRT A NEGYEDIK NEGYED, VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

8. perc De van vissza 3.2 másodperc. De nem is lőnek már az olaszok Gyapjasnak...

8. PERC NAGY ÁDÁM JOBBAL A BAL FELSŐBE LŐ ÖT MÉTERRŐL, KÖZÉPRŐL!!!!!!

8. perc Na nézzük! Nagy lövése a kapusé, aztán Hárait elnyomják, és emberelőny nekünk.

8. perc Kovács és Hárai a két center.

8. perc Magyar időkérés, 36 másodperc van még vissza.

8. perc Egy-egy támadás lesz még. Echeniquénél kontrafault!

7. perc Fekete szabaddobását blokkolják. De a magyar védelem ma remek. Nagy meg túl közelről lő a kapuba egy szabaddobást...

6. perc Velotto lövése a kapufán csattan, de övék a lecsorgó, majd Pohl blokkolja az ismétlést.

5. perc FEKETE! Megy ez, csak lőni kell, három méterről jobbal a jobb, azaz a rövid alsóba lő kissé balról. 9–5!

5. perc Kiváló magyar védekezés után véd Gyapjas, Dolce kísérlete fennakadt Nagyon előtte.

4. perc Olasz időkérés.

4. perc Varga labdát csen, Vigvári V. jobbal háromról a léc fölé pattintja a labdát.

3. perc Gyapjas ismét védi Canella lövését, ma kb. negyedszer.

2. perc Tátrai lövése a kapufán csattan, jobbal ötről majdnem a bal felsőbe talált.

2. perc Fekete kiáll, Pohl azonban szereli a kapu előtt Dolcét! Nem egyszerű a center élete ma. Dolce-vita...

1. perc Fekete a jobb alsóba lő kissé balról, 5 méterről, 8–5!

1. perc Fondella három méterről könnyedén szerez gólt... 7–5

1. PERC FOLYTATJUK!

(Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)
(Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)


8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc
Burián lövése nem az igazi. Marad a 7–4.

8. perc Magyar időkérés.

8. perc Fondelli beadása a miénk. De el fog menni ez a támadás a lassú cserével. De olasz kiállítás, ez kellett most!

7. perc Kovácsnál kontrafault, Pohl labdát szerez a kapunk előtt. Kovácsnál ismét kontrafault.

6. perc Vismeg kipontozódik, Velotto kihasználja a ziccerét, 7–4.

5. perc Echenique kiáll, Vigvári Vince jobbal a jobb alsóba lő kissé balról, négy méterről. 7–3!

5. perc Vismeg második kiállítása, Burián egyszerűen leszedi a labdát Condemi kezéből lövés közben.

4. perc Rossz magyar támadás, Dolce balról szerencsés gólt lő, csak belekapott a labdába a jobb, rövid sarok előtt Gyapjas. 5–3, de csak Hárai pazar csavarásáig! Svédhetetlen.

4. perc Kovács kiáll, aztán ötméteres, Nagy nyúlt oda. Condemi jobbal a bal felsőbe lő. 5–2

3. perc Olasz időkérés.

3. perc Fondemi lövését eléri a jobb alsó előtt Gyapjas, kontra, Fekete nem variál, kissé balról, ötről jobbal a jobb alsóba talál. 5–1, alakul.

2. perc Burián Kovácshoz emel, aki a bal alsóba húzza egy méterről a labdát. 4–1

2. perc Gyapjas eléri a bal felső előtt Presciutti emelését.

1. perc Emberelőnyből a kapufára lő Tátrai, majd ismét rossz a bejátszás a centernek.

1. PERC FOLYTATJUK!

(Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)
(Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

8. perc Nagy blokkolja Velotto távoli lövését.

8. perc Éppen van idő egy támadásra, Nagy jobbal 4 másodperccel a vége előtt nyolcról a jobb felsőbe lő! Íme, a recept... 3–1!

8. perc Pohlnak személyi hiba, a második ma neki, Fondelli beadása a védőké.

7. perc Hárai kiharcol egy emberelőnyt, de a beadása rossz.

7. perc Mint egy gyárkapu előtt a műszakváltáskor, blokkolás és blokkolás, most Hárai jelenetkezett be, Fondelli kétméteres, sistergős bombájánál.

6. perc A támadásunk csapnivaló, de Burián blokkja zseniális, most a fifikás, minden hájjal megkent Echenique próbálkozott kissé jobbról, három és fél méterről. Vigvári V. lövése a kapust találja el.

5. perc Bruni emberelőnyből közelről, ziccerből a lécre lő Echenique újabb forintos passzából.

4. perc Condemi ziccere Gyapjasé! Nagy emel Kovácshoz, a svédcsavar az olasz kapus válláról a léc fölé pattan. Burián ballal a rövid alsóba lő Nagy passzából kissé jobbról, három méterről, 2–1!

3. perc Canella kiáll, Vigvári V. beadása pontatlan. Újabb ki nem kényszerített hiba...

3. perc Újabb olasz ötméteres, jogos, Canella ötről jobbal a jobb alsóba lőne, de Gyapjas fogja a labdát!

2. perc Tátraié Canella lövése, Marziali kiáll, Vigvári V. lövése Condemi fején csattan, aztán Feketénél kontrafault. Presciutti majdnem megfulladt, de aztán meghallotta a sípszót, ettől hirtelen feléledt, és már vígan úszik.

1. perc Az olaszoké a labda, Brunit szereli aztán Vismeg. Kovács beadását jobbal a bal alsóba vágja két méterről, kissé balról Vigvári Vince! 1–1! Minden kapura lövésünkből gól született.

1. PERC FOLYTATJUK!

Olaszország… Az eddigi legkeményebb erőpróba vár a fiatal magyar válogatottra Zágrábban a csoport élén álló olaszokkal szemben. Alessandro Campagna olimpiai kvótáért harcba szálló játékosai rendkívül magas fordulatszámon kezdték a tornát, a grúzok elleni nyitányon egy pillanatig sem vették le a lábukat a gázról (22–5), majd faképnél hagyták a mieinket legyőző görögöket is (15–8). A görögök ellen remekelt a Ferencváros légiósa, Edoardo Di Somma, azonban egy cserés kiállítással sújtották, így ellenünk nem játszhat. Egy ász tehát kiesett a pakliból, de így is maradt még jó néhány, a csapatkapitány Francesco Di Fulviótól kezdve Gonzalo Echeniquén át az ugyancsak a Ferencvárost erősítő Luca Damontéig bezárólag.

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc Presciutti bombáját Burián blokkolja, Varga kiáll, gyönyörű akció, a bal szélről a rövid oldali kapufára lő Condemi. Vigvári V. lőhet még, blokkolják.

7. perc Lesz gól a meccsen... Most van idő támadni, feláll szépen a csapat, de Burián lövése a blokké.

6. perc Vigvári V. bejátszása nem jó. Majd a védekezés közben kiállítják, Echenique emel jobbról középre, Marziali egy fél méterről a rövid, azaz a jobb felső sarokba lő. Gyapjas még ebbe is bele tudott érni. 0–1

6. perc Pohl meggyötri Brunit, ötméteres. Fondelli jobbal a bal oldali kapufára lő!

5. perc Presciutto ismét kiáll, Burián beadása Echeniquéé. Nincs még magyar kapura lövés! Olasz van bőven, azonban Gyapjas ismét szépen véd!

4. perc Echenique remek átadását Canella kapura vágja kissé balról, Gyapjas nem ér oda, de mind a két kapufa velünk van...

4. perc Lassú a magyar támadás, és kifutunk ismét az időből.

3. perc Nálunk Kovács megy ki, Tátrai meg elcsípi Canella újabb beadását.

3. perc Presciutti kap kisbüntetést, egy pocsék Tátrai-passzal éppen lejár a támadóidő.

2. perc Gyapjas eléri Echenique ötméteres lövését, Canella ismétlése a blokké.

1. perc Ez még szebb, de Burián zseniális, távoli emelése a kapufáról a gólvonal elé pattan.

1. perc Az olaszoké a labda. Tátrai azonnal kiáll szinte, Gyapjas védi azonban Bruni kétméteres pöckölését! Canella szépen adott be neki jobbról.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink fehér sapkában, az olaszok sötétkékben.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bányai Márk (Szolnoki Dózsa Praktiker), Gyapjas Viktor (BVSC-Zugló)
Mezőnyjátékosok: Burián Gergely (A-Híd VasasPlaket), Fekete Gergő, Molnár Erik, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Varga Vince, Vigvári Vendel (mind FTC-Telekom), Hárai Balázs, Vigvári Vince (mindkettő Genesys OSC Újbuda), Kovács Péter, Tátrai Dávid (mindkettő BVSC), Szeghalmi Zsombor, Vismeg Zsombor (mindkettő Szolnok)
Szövetségi kapitány: Varga Zsolt

A tényszerűség kedvéért rögzítsük, hogy legalább ötgólos magyar siker esetén a mieink nyernék meg a csoportot. Viszont, ha a görögök megverik a grúzokat, minden más eredmény esetén a harmadik helyen zárunk, és játszanunk kell a nyolc közé jutásért – ennek a fiatal csapatnak egyébként nem jön rosszul plusz egy mérkőzés.

„Az olasz csapat az egyik legjobb most a világon, láttam játszani, elképesztő ritmust diktál. Nekünk ezzel kell szembe néznünk, és valahogyan lelassítani az ellenfelet, és megőrizni a saját ritmusunkat. Talán most az olasz csapatban vannak a legnagyobb lövőerejű játékosok, rendkívül fontosak lesznek a blokkok és hogy távol tartsuk őket a kaputól” – mondta az ellenfélről Varga Zsolt szövetségi kapitány.

HOZTA A KÖTELEZŐT a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely 15–11-re győzött a grúzok ellen az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában; haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló, hiszen a mindenkori magyar csapatnak illik legyőzni a mindenkori grúz együttest. Csakhogy van itt néhány apróság, kezdve azzal, hogy minden bizonnyal minden idők legfiatalabb (22.8 éves) átlagéletkorú magyar válogatottja nyerte meg ezt a mérkőzést, folytatva azzal, hogy a csapat fele most tapasztalta meg először, milyen az esélyesség terhe a legmagasabb szinten.

Varga Zsolt a világ közvetlen élvonalába sorolja a következő ellenfelet, amely ellen kulcsfontosságúak lesznek a blokkok.

A görögök nagyon megverték a grúzokat.

A csoportból az első kettő a negyeddöntőbe jut, a harmadik és negyedik helyezettnek pedig játszania kell a nyolc közé kerülésért az alsóbb divízióból érkező csoportgyőztessel vagy második helyezettel.

A hazai szövetség tájékoztatása szerint hármas körbeverésnél a minitabellán először azt nézik meg, melyik csapat a legjobb, majd a második és harmadik helyet már a két érintett együttes egymás elleni eredménye határozza meg.

Az olaszok sikere azt jelenti, hogy Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese akár még csoportgyőztes is lehet, ehhez viszont hétfőn öt góllal kellene nyernie a százszázalékos rivális ellen. Kisebb különbségű győzelem már harmadik helyet érne, amennyiben a nyitókörben a magyarokat 10–8-ra felülmúló görögök a négyes leggyengébb tagjával, Grúziával szemben érvényesítik a papírformát.

Az olasz válogatott 15–8-ra legyőzte a világbajnoki ezüstérmes görög csapatot a horvátországi férfi vízilabda Európa-bajnokság magyar érdekeltségű csoportjában.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik