Magasabb összegben igényelhető vissza az első sikeres nyelvvizsga díja

Államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványok nyelvvizsga bizonyítvány címer felülnézet FOTÓ FOTÓTÉMA NÉZET SZIMBÓLUM tárgyfotó
Budapest, 2018. március 15. Államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványok. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Magasabb összegben igényelhető vissza az első sikeres nyelvvizsga díja - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Hornung Ágnes a közleményében felidézte, hogy a kormány a gyermeket nevelő családok támogatása mellett számos intézkedéssel segíti a fiatalok életkezdését, munkavállalását és csökkenti anyagi terheiket. Ezek közül a nyelvvizsga-támogatás a fiatalok versenyképességének és mobilitásának növelését szolgálja, emellett hozzájárul ahhoz, hogy egyenlő esélyeket teremtsen az életkezdésben függetlenül attól, hogy a fiatal kedvező vagy kevésbé kedvező anyagi háttérrel rendelkezik.

Mik a feltételek?

Az államtitkár hangsúlyozta:

2024. január 1-jétől tovább emelkedett az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatás, így az érintettek akár 66 700 forintot is visszaigényelhetnek a vizsgadíjból.

Államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványok Forrás: MTI/Faludi Imre

A tájékoztatás szerint a támogatást azok a 35 év alatti fiatalok igényelhetik, akik sikeresen teljesítették első középfokú (B2) vagy felsőfokú (C1, C2) általános vagy szaknyelvi nyelvvizsgájukat, illetve első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsgájukat. A költségeket ebben az esetben a minimálbér 25 százalékának mértékéig az állam utólag megtéríti, ez 2024-ben már 66 700 forint az eddigi 58 000 forint helyett.

Az összeg a nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napjától számított 1 éven belül igényelhető a Magyar Államkincstárnál.

A nyelvvizsga-támogatással azok a fiatalok is élhetnek, akik már rendelkeznek nyelvvizsgával, ám annak egy magasabb fokozatát szeretnék megszerezni vagy egy új nyelvből tennének vizsgát - ismertette az államtitkár. A közleményben kitért arra is, hogy idegen nyelv elsajátítására sokaknak a legideálisabb időszak az, amikor otthon vannak a kisgyermekükkel, ugyanakkor a kormány nemcsak az édesanyákra gondolt, hanem az édesapákra és nagyszülőkre is, ezért

2020. július 1-jétől a támogatásra jogosultak köre kibővült a csedben, gyedben, gyesben részesülő édesanyákkal, édesapákkal, valamint és nagyszülői gyedben részesülő nagyszülőkkel is, életkori megkötés nélkül.

A támogatást 2018. január 1-je óta már több mint 171 ezer nyelvvizsgázó igényelte, összesen több mint 5,8 milliárd forint értékben - tudatta Hornung Ágnes.