Új jogkört kap a GVH: hamarosan akár teljes honlapokat is lekapcsolhatnak

2024. jan 8. 7:09
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Mostantól honlapokat is lekapcsolhat a GVH / Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Hamarosan honlapokat is lekapcsolhat a GVH / Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

2024-től új feladatköröket kap a Gazdasági Versenyhivatal, így pár hónapon belül akár honlapokat is lekapcsolhatnak, ha nem megfelelő kereskedelmi gyakorlatot észlelnek.

Tavasztól új jogkörökkel ruházzák fel a GVH-t, így a hatóság márciustól már a jogsértő honlapokat is lekapcsolhatja – jelentette be Horváth Bálint, GVH kommunikációs vezetője az InfoRádióban. A változásokat többek között az idézte elő, hogy februártól kötelezően alkalmazni kell a DSA uniós rendeletet, amelynek érdekében célzott ellenőrzéseket végezhet a GVH az online térben is.

(A legfrissebb hírek itt)

„Ha eljárása során a a GVH azt látja, hogy egy internetes felületen olyan tiltott kereskedelmi gyakorlatot folytatnak, amely különösen kártékony, azonnal intézkedhet a honlap elérhetetlenségéről"

– jelentette be a szóvivő.

Kiemelte: más új feladatokat is kapott a versenyhivatal, amivel többek között az egyenlőtlen versenyhelyzetet próbálják javítani a magyar szállásadók és a nagy online platformok között.

„Azt láttuk, hogy kiszolgáltatott, egyenlőtlen helyzet jött létre a magyar szállásadók és a nagy online platformok között, amelyek közül kiemelkedik a piacvezető cég, amely gyakorlatilag erőfölényben van – a holland tulajdonú Booking.com –, és egy új javaslat készült. Ezt a javaslatot tárgyalja majd az országgyűlés, ezek alapján bővülnek a GVH jogkörei, hogy ne lehessen kiszolgáltatott helyzet” – hangoztatta a szóvivő.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

GVH

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

GVH versenyhivatal utazás honlap