Tovább emelkedett egyes családtámogatások összege

család, boldog család, családtámogatás illusztráció
boldog család (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A kormány 2010 óta azért dolgozik, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon álljon, a családok folyamatosan erősödjenek, a családalapítás és a gyermekvállalás ne ütközzön akadályba, valamint nehéz időkben is képes legyen megvédeni az elért eredményeket. Erről beszélt a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára vasárnap.
Vágólapra másolva!

Hornung Ágnes a közleményében hozzátette, ennek köszönhetően egyebek mellett több családi ellátás összege is tovább emelkedett januárban. A gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2010 óta így több mint háromszorosára, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) öt év alatt több mint két és félszeresére emelkedett. 2024. január 1-től az úgynevezett diplomás gyed-ben részesülők is magasabb összegre számíthatnak.

A januári ellátásokat a februári kifizetésekkor már emelt összegben kapják az érintettek.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány számára 2010 óta kiemelt jelentőségű a gyermeket nevelő családok támogatása. Ennek részét képezi, hogy 2010-hez képest a gyed havonta folyósítható maximális összege 2024-re több mint háromszorosára nőtt. A minimálbér emelésének köszönhetően a gyed maximális összege bruttó 373 520 forintra emelkedett, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 186 760 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 228 200 forintra nőtt - írta.

illusztráció Forrás: pexels.com/Vlada Karpovich

A minimálbér emelkedésének hatására 2024. január 1-jétől nőtt az önellátásra képtelen gyermeket gondozó szülők számára járó gyermekek otthongondozási díjának (gyod) összege is.

A gyod összege a bevezetéskor, 2019-ben bruttó 100 000 forint volt havonta. A kormány vállalta, hogy az ellátás összege évről évre növekedve 2022-re eléri a minimálbér szintjét, így 2024-ben a minimálbér emelkedésével a gyod összege 266 800 forintra nőtt. Emellett emelkedett a gyermekápolási táppénz maximális összege is, amelyet a dolgozó szülők a 12 évesnél fiatalabb, beteg gyermekük gondozása alatt igényelhetnek. Ennek napi maximális összege 17 787 forintra nőtt. Januártól ezeket a támogatásokat automatikusan emelt összegben kapják az érintettek - olvasható Hornung Ágnes közleményében.

Júliusban beszélt arról a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy nem lesz változás a családtámogatásokban, de az is nyáron derült, ki, hogy erre a célra 3300 milliárd forintot szán a kormány 2024-ben. A gyermekvállalás nem lehet anyagi kérdés - erről beszélt Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő a közösségi oldalán közzétett videójában októberben, egy hónappal később pedig Menczer Tamás is megerősítette a kormány arra vonatkozó célját, hogy a vágyott magyar gyerekek megszülethessenek. A Magyar Államkincstár már idén, január 3-án tette közzé honlapján a családtámogatási és fogyatékossági ellátások 2024-re érvényes utalási időpontjait.