Elsüllyedt egy teherhajó a Dunán, nagy baj lehet belőle

Hajóvonta, uszály
Vágólapra másolva!
Elsüllyedt egy műtrágyaszállító hajó a Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán pénteken, az illetékesek komoly környezetvédelmi károktól tartanak.
Vágólapra másolva!

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hatóságokra hivatkozó beszámolója szerint a német felségjelzésű, Antonia nevű hajó nem sokkal éjfél után nekiütközött a szerb-horvát határon található Duna-híd egyik oszlopának a Vajdaság területén. A sérült hidat lezárták, a forgalmat más határátkelőkhöz terelik. Az RTS azt írja, hogy a helyszínre kiérkeztek a mentők és a tűzoltók egységei is. Egyelőre vizsgálják, mi okozta az ütközést, és hogy mekkora a környezetvédelmi kár.

A szerb környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint hajó uszálya ezer tonna műtrágyával süllyedt el.

Képünk illusztráció Forrás: Pixabay

Dusan Blagojevic környezetvédelmi szakértő az N1 regionális hírtelevízióban arról beszélt, hogy az ezer tonna műtrágyát szállító uszály elsüllyedése minden bizonnyal negatív hatással lesz a vízi növény- és állatvilágra, közvetve pedig az emberekre is.

Elszaporodnak a kórokozók és növekszik a nitrátkoncentráció, végül pedig kellemetlen szagok és gázok keletkeznek" - magyarázta a szakember. Mint mondta, a vízinövények elszaporodása az oxigén mennyiségének csökkentését eredményezi, ez pedig halak és más élőlények megfulladásához vezethet. Hozzátette, az ammónia már alacsony koncentrációban is mérgező az állatokra nézve.

Ezen a szakaszon történt a baleset, a Magyar Szó közlése szerint az eset Palánk közelében történt:

https://n1info.rs/wp-content/uploads/2024/01/05/1704451497-mesto-gde-je-potonula-barza.jpg

Az N1 hírtelevízió később arról számolt be, hogy az újvidéki kikötői hatóság közlése szerint a baleset 23 óra 30 perckor következett be. Annak közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy a kapitány közlése szerint mindkét hajtómű leállt, mivel a Duna vize által hordott fadarabaok és növényi maradékok beleakadtak azokba.

A tudósítások a környezeti katasztrófa veszélyét emelik ki.

Az incidens a szerb parthoz közelebb történt, de nem okoz fennakadást a vízi forgalomban. Ez a kijelentés ellentmond a korábbi értesüléseknek, melyek szerint az incidens környéként leállt a forgalom. A kikötői hatoság szerint nem mindegy, hogy a műtrágya ömlesztve volt a hajó rakterében, vagy zsákokba csomagolva. Utóbbi esetben ugyanis könnyebb a mentesítés, és kisebb esélye van a környezetkárosodásnak.