Vélemény: kell új PlayStation az AI felskálázáshoz?

A PlayStation 5 is képes mátrixszorzásra, és a szükséges szoftveres háttér is adott.

Ismét a PlayStation 5 Pro konzol került a hírekbe, ráadásul olyan formában, ami alapvetően érthetetlen, hiszen az Insomniac Games, Redditen kiszivárgott diája nem említ olyan dolgot, amihez szükség lenne új hardverre. A WCCFtech ugyanakkor sikeresen kombinálta a részleteket, és levonták azt a következtetést, hogy az AI felskálázás miatt jönnie kell az új gépnek, mert a mostani rendszerben nincsen meg a szükséges hardver.

Itt időzzünk el egy picit, ugyanis nagyon sokan csak az AI felskálázást hallják meg, ami továbbra is fantasztikus hájpvonat, de nem gondolnak arra, hogy mögötte mi van. Kezdjük ott, hogy számos módon vethető be a gépi tanulás a felskálázáshoz. Ma már léteznek külön programok, amelyek ezt különféle neuronhálókkal megoldják, vagyis betöltünk egy képet, majd visszakapjuk annak nagyobb felbontású, kvázi újrarajzolt verzióját. Mi szükséges ehhez igazából? Lényegében mátrixszorzás, ugyanis a munkafolyamat nagy része ebből a műveletből áll. Ilyenre nem csak a PlayStation 5 képes, hanem a PlayStation 4, sőt, még a PlayStation 3 is. Mi több, egy mezei okostelefon is meg tudná csinálni magát a mátrixszorzást. A kérdés itt sokkal inkább a sebesség, ugyanis elég sok műveletről van szó, tehát egy méretesebb képnél azért egyáltalán nem mindegy, hogy a munka meddig tart, régebbi vagy gyengébb hardverrel akár pár percet is igénybe vehet. A modernebb, kifejezetten mátrixszorzásra tervezett részegységekkel a szükséges idő leredukálható, de nem annyira, hogy valós időben megoldható legyen a legtöbb feladat. Bár itt sok függ magától a modelltől, de egy nagyobb kép felskálázása még a tempós hardvereken is igényel egy-két másodpercnyi munkavégzést, ami eléggé ciki, mert nekünk minimum harminc képre lenne szükségünk egy másodpercen belül.

Könnyen kitalálható, hogy a klasszikus értelemben vett AI felskálázás ma még nem alkalmazható valós időben. Emiatt a jelenleg felkínált, temporális, gépi tanulást alkalmazó felskálázási eljárások nem is így működnek, konkrétan a generálási folyamathoz egyáltalán nem használnak AI-t. A jelenlegi megoldások az aktuális képkocka rekonstrukciójával kapcsolatban maximum ott nyúlnak a neuronhálóhoz, amikor eldöntik, hogy miképp kombinálják a korábbi képkockáról származó előzménymintákat az új képkocka felskálázásához, vagyis az aktuális képkockán látható alakzatok felismerése és kezelése szempontjából már analitikai megoldás az összes elérhető temporális felskálázó rendszer. Arról nem is beszélve, hogy az analitikai megoldásokkal egyszerűbb bánni, mivel célirányosan tervezhető a rendszer, a gépi tanulás nyers erőre építő koncepciójával szemben. Utóbbitól vagy a várt eredményt kapjuk, vagy nem.

Amikor tehát az Insomniac Games AI felskálázást említ, akkor ők is nagyjából az olyan jellegű koncepciókra gondolhatnak, amelyek a korábbi képkockáról származó előzményminták kombinálásának módjára fókuszálnak, mert ez eléggé kis része a teljes munkaterhelésnek, hogy valós időben megoldható legyen. Ehhez pedig egyáltalán nincs szükség egy esetleges PlayStation 5 Pro konzolra, a PlayStation 5-ben is megvan minden szükséges részegység a feladat végrehajtására, sőt, még a PlayStation 4-ben is. Mi több, ha úgy vesszük, akkor a PlayStation 3-on is megvalósítható lenne, bár ennél a gépnél, pusztán a kora miatt azért eléggé jelentősek a hardveres felépítéssel kapcsolatos korlátok, tehát ez inkább egy elméleti lehetőség, mint gyakorlatban is alkalmazható irány.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés