szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlament eltörölte a kötelező éves és általános munkahelyi orvosi alkalmassági vizsgálatot, ám néhány fővárosi polgármester úgy döntött, hogy az önkormányzatánál ennek ellenére továbbra is biztosítja azt. Szerintük az egészségmegőrzést és a prevenciót nem leépíteni kellene.

Megtartjuk a kötelező orvosi vizsgálatot, és ezzel biztosítjuk munkavállalóink lehetőségét arra, hogy évente egyszer szakszerű és megfelelő egészségügyi szolgáltatást kapjanak ingyen – erről tett közzé nyilatkozatot öt budapesti ellenzéki polgármester, Baranyi Krisztina (IX. kerület), Niedermüller Péter (VII. kerület), Őrsi Gergely (II. kerület), Pikó András, (VIII. kerület) és Soproni Tamás (VI. kerület).

Azt írják: az érintett önkormányzatok dolgozói „továbbra is megkapják munkahelyük támogatását ahhoz a szolgáltatáshoz, amely akár életet is menthet”. Emlékeztettek: a területen azután állt be változás, hogy az Országgyűlés a kormány javaslatára tavaly év végén elfogadta, hogy általános jelleggel megszűnjön a munkaköri alkalmassághoz kapcsolódó kötelező orvosi vizsgálat.

Ahogy arról az ötlet felmerülésekor a hvg.hu is írt, kivételek lesznek, mert jogszabályban előírhatók olyan foglalkozások, munkakörök, amelyeknél megmarad a kötelező belépéskori, majd a rendszeres munkahelyi orvosi alkalmassági vizsgálat. Arról is írtunk, hogy a Magyar Orvosi Kamara ellenezte ezt, mondván: „a vizsgálatok eltörlése a munkavállalók egészségét és a gazdaságot is negatívan érinti”.

Erre utaltak nyilatkozatukban a polgármestereik is, kiemelve, hogy „még mindig nem ismertek sem a törvényalkotó szándékai, sem a részletszabályok”. Szerintük „a munkaalkalmassági vizsgálat sok dolgozó számára az évi egyszeri lehetőség volt arra, hogy eljusson orvoshoz”, de „ezt nem tartotta fontosnak a kormány, miközben orvoshiány és várólisták is akadályozzák az ellátáshoz hozzáférést”.

Ezért – folytatódik a közleményük – az öt önkormányzat nemcsak az éves egyszeri vizsgálat költségét állja továbbra is minden dolgozójának, hanem szabadnapot is biztosít azoknak, akik szűrővizsgálaton vesznek részt. Azért, mert úgy vélik, „az egészségmegőrzés és a prevenció támogatásával hosszú távon mindenki jól jár, a munkavállaló és a munkaadó és az állam is”.

(Nyitóképünk illusztráció)